Pe 26 septembrie, racheta Ariane 5 a realizat cea de-a 100-a sa lansare, plasând sateliții de telecomunicații Horizons-3e și Azerspace-2/Intelsat-38 pe orbitele planificate.
Lansarea a avut loc la ora 22:38 GMT (00:38 CEST, pe 26 septembrie, ora locală 19:38), de la Portul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză. Misiunea a durat aproximativ 42 de minute. Primul satelit plasat pe orbită, după 28 de minute, a fost Horizons-3e, cu o masă de lansare de 6 441 kilograme. Azerspace-2/Intelsat-38, cu o masă de 3 500 de kg, a fost plasat 14 minute mai târziu.
Performanța necesară acestei lansări a fost de circa 10 827 kg. Sateliții au cumulat aproximativ 9 941 kg, restul reprezentând adaptorii de sarcină și structurile de transport.
Website-ul ‘My life #withariane’, realizat de ArianeGroup, ESA, Agenția Spațială a Franței, CNES, și Arianespace, prezintă povestea acestei rachete remarcabile și ce beneficii aduce pentru viața noastră de zi cu zi.
Eforturile Statelor Membre ESA în dezvoltarea și susținerea Ariane 5 și apoi Vega au dus la formarea de competențe recunoscute ale industriei spațiale europene care îi permit acesteia să participe la licitații internaționale.
În decembrie 2014, la Consiliul Ministerial ESA din Luxemburg, Statele Membre au hotărât începerea dezvoltării Ariane 6 și Vega-C. România se numără printre statele care vor dezvolta următoarea generație de lansatori europeni.
Ariane 6 va succeda Ariane 5 pentru a permite Europei să-ți mențină statutul de lider pe piața lansărilor comerciale și să răspundă totodată nevoilor misiunilor europene. În prezent, lucrările la Ariane 6 avansează spre o inaugurare în 2020.
Credit imagine: ESA