Primul test la cald al motorului rachetă de nouă generație
28, June 2018

În lună iunie, a avut loc primul test la cald al unui demonstrator tehnologic, dintr-o serie de teste care vor ghida proiectarea unui motor rachetă european de nouă generație pentru treapta superioară.

Până la sfârșitul acestui an, ETID (Expander-cycle Technology Integrated Demonstrator) de la Centrul Aerospațial German DLR din Lampoldshausen, va fi testat de 20 de ori, iar fiecare testare va dura până la 120 de secunde, pe un stand de probă care oferă condiții de testare similare cu cele din spațiul cosmic.

Inginerii vor folosi rezultatele campaniei de testare pentru a determina caracteristicile hardware, inclusiv o determinare precisă a forței de tracțiune pentru a stabili ”impulsul specific”, un indice de performanță al motorului. Rezultatele vor valida conceptul motorului și instrumentele de analiză utilizate și vor identifica oportunitățile pentru variante constructive cu masă redusă.

ETID este un precursor al motoarelor rachetă din clasa de 10 tone, de nouă generație. Rezultatele sale au relevanță și pentru motorul Vinci aflat în proiectare, destinat treptei superioare a rachetei Ariane 6.

Rezultatele proiectului ar trebui să deschidă calea spre o treaptă superioară a rachetei mai performantă și mai ușoară, indicând în același timp metode de reducere substanțială a costului producției de serie, îmbunătățind astfel competitivitatea sa pe piață.

Condus de ArianeGroup din Germania, proiectul ETID face parte din Programul de Pregătire a Lansatoarelor Viitoare (Future Launchers Preparatory Programme) al ESA. România participă la Faza a 3-a a acestui program.

Credit imagine: ESA