Pentru prima dată ESA a operat cu succes un satelit cu ajutorul sistemului de control de nouă generație al Europei. Software-ul puternic, denumit „European Ground System – Common Core” (EGS-CC) va fi „creierul” tuturor operațiunilor de zbor spațial european din anii următori și promite noi posibilități pentru modul în care vor zbura viitoarele misiuni.
Pe 26 iunie 2021, satelitul ESA OPS-SAT a devenit primul care a fost monitorizat și controlat folosind EGS-CC- demonstrând că acest software al viitorului este gata să se extindă și asupra misiunilor actuale și viitoare care zboară din Europa.
Software-ul a fost dezvoltat de ESA, Agențiile Spațiale Naționale Europene și industria spațială, și va fi disponibil gratuit pentru toate entitățile europene, asigurând continentului locul fruntaș în competiția explorării spațiului.
Space Lab testează noul creier al Europei
OPS-SAT Space Lab al ESA este un CubeSat dezvoltat cu singura intenție de a fi un cobai pentru un nou software operațional, care este prea riscant pentru a fi testat în alte misiuni.
Și este deschis pentru public să experimenteze!
De ce este important
Astăzi sunt lansate mai multe misiuni decât oricând, necesare pentru a îndeplini o mare varietate de sarcini, de la monitorizarea maselor terestre, a oceanelor și a climei până la urmărirea spațiului îndepărtat și chiar preluarea deșeurilor defecte și aducerea lor înapoi pe Pământ.
Operate de un număr din ce în ce mai mare de actori spațiali, toate aceste misiuni trebuie să trimită datele lor prețioase acasă, să primească comenzi vitale, să efectueze sarcini automate la bord și chiar să folosească tehnologiile de inteligență artificială pe măsură ce continuă să evolueze.
Acest nou software deschide posibilitatea de a opera misiuni mai mari în colaborare, cu mai mulți operatori are lucrează într-un mod distribuit între țări și centre de control permițându-le să lucreze împreună pentru a împărtăși expertiza și a se sprijini reciproc, inclusiv în momentele critice dintr-o misiune. Acesta a fost conceput pentru a încuraja o abordare colaborativă în comunitatea spațială, aducând flexibilitate și oportunități de exploatare care nu erau posibile anterior.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA