Prima misiune marțiană românească – RoMars 2011
14, January 2011

Agenția Spațială Română (ROSA) coordonează, în perioada 15-29 Ianuarie 2011, prima misiune de simulare marțiană românească, RoMars 2011.

Șase tineri cercetători români vor conduce experimențe științifice la baza de cercetări marțiene MDRS (Mars Desert Research Station) din statul Utah, SUA, aparținand Mars Society.

Datorită locației sale, MDRS prezintă un mediu ideal de studiu al condițiilor existente pe planeta Marte, iar participarea la o misiune de simulare / analogaterestra este unul dintre pașii premergători explorării altei planete – astfel de misiuni analoge avand loc și în anii ’60 în cadrul programului Apollo de explorare a Lunii.

Prin trimiterea unui echipaj propriu, format din cercetători și colaboratori ai săi, Agenția Spațială Română se alatură astfel NASA și Agenției Spațiale Europene (ESA), care au participat la rândul lor la astfel de misiuni de simulare la MDRS. Echipajul RoMars 2011, comandat de către Virgiliu Pop, cercetătorROSA, numară șase tineri români – trei bărbati și trei femei – cu diverse specializări. Iulia Jivanescu – geologul misiunii – are 26 de ani și este cercetător științific la ROSA, unde lucrează în domeniul aplicațiilor spațiale – departamentul de teledetecție și sisteme informationale geografice. Dragoș Bratasanu – ofițerul de presă al misiunii are 26 de ani și este cercetator știintific la ROSA, unde lucrează în domeniul procesarii imaginilor de satelit și aplicarea acestora în combaterea efectelor dezastrelor naturale. Florin Mingireanu – inginerul misiunii, astronom al misiunii – are 27 de ani și este cercetător științific la ROSA, unde lucrează în domeniul propulsiei și controlului atitudinii satelitilor. Beatrice “Betty” Gilea – biologul misiunii – are 25 de ani și este biolog la ICAResearch & Development în Bucuresti, unde analizează calitatea microbiologică a alimentelor și a apei potabile. Haritina “Hari” Mogoșanu – ofițer responsabil cu biosecuritatea și sera hidroponica, astronom al misiunii are 37 de ani, și este specialistă în managementul mediului înconjurător, fiind angajată în cadrul direcției de biosecuritate a Ministerului Agriculturii din Noua Zeelandă.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul misiunii.