Prima etapă finalizată din cadrul procesului de selecție de astronauți
19, January 2022

Următoarea etapă a procesului de selecție de noi astronauți ESA este în curs, 1391 candidați fiind invitați pentru o zi întreagă de testare într-un centru din Europa.

Acești candidați au fost selectați din peste 23.000 de europeni care au aplicat pentru posturile de astronaut și astronaut de rezervă(cu dizabilități fizice) în urma apelului ESA lansat în martie 2021. Datorită volumului și calibrului mare de cereri, a durat ceva timp pentru a analiza și a răspunde tuturor solicitanților, iar ESA ar dori încă o dată să-și exprime recunoștința tuturor celor care au aplicat.

Pentru prima dată în decurs de 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat un nou apel pentru candidați astronauți. 199 de bărbați și 56 de femei din România au depus candidaturi pentru aceste posturi, în total la nivel european fiind înscriși 22589 de candidați. Pentru această campanie de recrutare, ESA a decis să accepte și un număr de candidați cu un anumit grad limitat de dizabilități fizice. Zece dintre românii care și-au exprimat interesul, respectiv opt bărbați și două femei, s-au înscris la această categorie.

Etapele de candidatură sunt:

  • Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile. [etapă încheiată]

  • Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate.

  • Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice.

  • Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

  • Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

  • Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Mai multe informații aici.

Credit imagine: ESA