Președintele ROSA a participat la Reuniunea Ministerială Intermediară a ESA, în Spania
5, November 2018

Pe 25 octombrie 2018, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a participat la Reuniunea Ministerială Intermediară (IMM18), la Centrul European de Astronomie Spațială (ESAC) din Villanueva de la Cañada, Madrid, Spania.

Reuniunea Ministerială Intermediară, prezidată de ministrul spaniol al Științei, Inovației și Universităților, Pedro Duque, a fost un moment de referință înaintea Space19+, următorul Consiliu ESA la nivel ministerial, care va avea loc în noiembrie 2019, la Sevilla, Spania.

Miniștrilor însărcinați cu domeniul spațial din Statele Membre ale ESA le-a fost prezentată propunerea ESA pentru viitorul Europei în spațiu, care le va fi propusă la Space19+.

Această propunere conține un plan pentru ESA și Uniunea Europeană de a continua finanțarea și implementarea programelor spațiale în Europa în mod durabil și eficient. De asemenea, propunerea trasează viziunea cu privire la funcționarea internă a agenției pentru a răspunde schimbărilor de paradigmă din sectorul spațial. Nu în ultimul rând, documentul conține propunerea Directorului General ESA cu privire la programele spațiale asupra cărora ESA urmează să se concentreze după anul 2019.

Printre celelalte subiecte care vor fi adresate la Space19+ se numără restabilirea rolului de lider în fizica Universului pentru programele științifice ESA, plasarea Europei în centrul noii ere de explorare spațială globală, colaborarea cu parteneri existenți sau noi pentru a merge pe Lună și Marte.

ESA dorește să accentueze inovația tehnologică prin acțiuni de tip spin-in și spin-off, să se asocieze cu industria pentru a obține creștere economică și beneficii sociale în domeniul aplicațiilor tradiționale, dar și în domeniul emergent al siguranței și securității spațiale.

ESA va lucra în continuare pe fundația parteneriatului solid ESA/EU pentru a securiza continuitatea și evoluția componentei spațiale a programului Copernicus, precum și activitățile din radionavigație prin satelit, percepute ca precursor al următoarei generații de GNSS european.

Politica industrială ESA va fi îmbunătățită astfel încât să permită un proces de luare al deciziilor mai rapid și mai ușor, cu procese adaptate tipului de activitate sau de proiect. ESA va susține competitivitatea europeană în domeniul accesului la spațiu prin adoptarea unei politici de utilizare a produselor și serviciilor europene („fly-European”) pentru misiunile ESA.

Credit imagine: ESA – P. Sebirot