Președintele ROSA a participat la a doua ediție a Forumului Internațional pentru Explorarea Spațiului (ISEF2), în Tokyo, Japonia
9, March 2018

Pe data de 3 martie 2018, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a participat la a doua ediție a Forumului Internațional pentru Explorarea Spațiului (ISEF2), în Tokyo, Japonia — un eveniment internațional la nivel ministerial, sponsorizat de Ministerul Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT) din Japonia.

ISEF2 a reunit reprezentanți guvernamentali la nivel înalt din 40 de țări pentru a discuta despre importanța promovării unei cooperări globale într-un context adecvat explorării spațiale internaționale, incluzând aici și dezvoltarea durabilă. Evenimentul și-a propus să analizeze cum explorarea spațiului extinde orizonturile umanității și cum ne provoacă să obținem și să facem schimb de cunoștințe, experiențe și beneficii, ca bunuri comune ale omenirii.

Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso a susținut o prezentare în cadrul primei sesiuni a evenimentului, concentrată pe semnificația și beneficiile explorării spațiale. Sesiunea a adus în discuție subiecte precum motivația investițiilor naționale în explorarea spațială, precum și rezultatele obținute: descoperiri științifice, activități comerciale, dezvoltare economică, dar și încurajarea generațiilor viitoare.

Celelalte sesiuni ale evenimentului au avut drept teme promovarea explorării spațiale la nivel internațional și implementarea programelor și proiectelor de explorare spațială robotică sau cu echipaj uman prin cooperare națională și internațională.

În timpul ceremoniei de închidere a evenimentului, o Declarația Comună a ISEF2 a fost prezentată.

Forumul Internațional pentru Explorarea Spațiului (ISEF)este o reuniune a dialogului între miniștrii și alți reprezentanți guvernamentali de rang înalt, în scopul promovării cooperării internaționale în explorarea spațiului. Între anii 2009 și 2011, miniștrii alături de alți reprezentați guvernamentali la nivel înalt au participat la trei întâlniri organizate cu precădere de statele europene. În 2014, aceste dialoguri au evoluat în Forumul Internațional pentru Explorarea Spațiului. Prima întâlnire ISEF a avut loc în ianuarie 2014, în Washington D.C., Statele Unite ale Americii.

Informații suplimentare despre eveniment sunt disponibile aici.

Credit imagine: ROSA