Preşedintele Agenției Spațiale Române, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice a Moldovei
6, October 2015

Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Preşedinte şi Director General al Agenției Spațiale Române (ROSA), a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice a Moldovei. Evenimentul avut loc în data de 22 septembrie în cadrul Senatului Universității. Laudațio a fost susținut de prim-prorectorul UTM, Dl. Petru Todos.

Acest eveniment are o semnificaţie deosebită pentru comunitatea ştiinţifică din România şi reprezintă o recunoaştere a importanţei pe care progresele din domeniul spaţial o au pentru societate în ansamblul ei. Totodată, aceasta numire reprezintă o recunoaștere a rezultatelor deosebite obţinute în acest domeniu prin contribuţia Preşedintelui ROSA, al cărui nume este legat de cele mai importante realizări la nivel naţional şi internaţional ale ţării noastre în domeniul spațial în ultimele două decenii.

Preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) din anul 2004 şi, totodată, director executiv al instituţiei începând cu 1995, Marius-Ioan Piso (7 ianuarie 1954 ) a contribuit la înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) în 1991 şi obţinerea statutului acesteia de organizaţie independentǎ 4 ani mai târziu, dar şi pentru startul cooperării dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Preocuparea constantă pentru dezvoltarea institutelor de cercetare și a industriei spaţiale în România, precum şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului de comunitatea ştiinţifică şi tehnologică, adesea sub coordonarea sau îndrumarea sa, s-au concretizat cu aderarea ţării la Agenţia Spaţială Europeană în 2011, România fiind cea de-a doua țară din spațiul ex-sovietic care a devenit Stat Membru ESA.

Totodată, Marius-Ioan Piso s-a remarcat prin activitatea ştiinţifică, fiind autorul a 20 de brevete în senzori inerţiali şi de gravitaţie, comunicaţii optice şi tehnologie nano-magneticǎ şi autor/co-autor a peste 110 de lucrări publicate sau prezentate la conferinţe ştiinţifice. CV-ul complet al Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso este disponibil aici.

Înfiinţată în 1964, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) este unica instituţie de învăţământ superior tehnic, acreditată de Stat, în Republica Moldova. Instituţia cuprinde în prezent 9 facultăţi, precum şi 9 colegii cu profil tehnic afiliate.

{phocagallery view=category|categoryid=41|limitstart=0|limitcount=0|displaydetail=0|displaydownload=0}