Premiu de cercetare în tehnologii de imagistică satelitară de rezoluție spațială și spectrală foarte înaltă
2, August 2011

După ce acum câteva luni, domnul Dragoș Brătășanu, cercetător Științific în cadrul Agenției Spațiale Române, a primit din partea companiei DigitalGlobe (www.digitalglobe.com) premiul High-Quality Paper în cadrul competiției de cercetare 8-band Challenge organizate la finalul anului trecut și de asemenea câteva premii și granturi de călătorie la conferințele internaționale IEEE și ISPRS în Canada și Australia, luna aceasta compania DigitalGlobe Inc. i-a oferit Marele Premiu de Cercetare la competiția internațională organizată de curând. Din sute de articole științifice, printre care universități și institute de prestigiu din întreaga lume, lucrarea domnului Brătășanu “Spectral band discovery for advancing satellite image visual analysis” a fost recunoscută ca aducând cel mai mare raport științific și operațional în industria și cercetarea tehnologiilor de imagistica satelitară. 

Premiile au fost anunțate în cadrul conferinței internaționale ESRI User Conference ce a avut loc luna aceasta în SUA și vor fi prezentate în cadrul Latin America Geospatial Forum, care se va desfășura în Brazilia în luna august.

Pentru prima data în istorie, cercetătorii care lucrează în teledetecție și GIS au avut acces la imagini de înaltă rezoluție cu 8 benzi spectrale. Concursul a urmărit să premieze cele mai bune lucrări științifice care propun metode operaționale de utilizare a datelor satelitare optice WorldView-2. Participanții au avut la dispoziție imagini multispectrale de test și câteva săptămâni să testeze și să evalueze algoritmii de procesare proprii pe datele DigitalGlobe.

Domeniile urmărite cu interes de organizatori au fost:

– Land Use Land Cover Analysis

– Environmental Mapping and Monitoring

– Coastal Habitat Mapping

– Feature Extraction

Metoda descrisă în articol a fost dezvoltată în cadrul proiectelor ROSA în acest an. Lucrarea poate fi descarcată aici.

Pagina oficială a concursului poate fi accesată la adresele următoare:

http://dgl.us.neolane.net/res/dgl/survey/_8bandchallenge.jsp

http://dgl.us.neolane.net/res/dgl/survey/_8bandchallenge_winners.jsp?deliveryId=&id=