Poziție de conducere românească prestigioasă la EU SATCEN
7, March 2019

— România reprezentată de ROSA în consorțiul pentru programul de monitorizare spațială al Uniunii Europene

Ambasadorul român Sorin Ducaru a fost ales marți, 5 martie 2019, în funcția de Director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN). Votul a avut loc în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic și de Securitate (COPS). Candidatul român a obținut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin.

Susținerea statelor membre pentru obținerea acestei poziții de conducere a unei agenții din cadrul UE, reflectă, dincolo de calitatea candidaturii, o recunoaștere a rolului și contribuțiilor României pe linia politicii externe și de securitate comună, precum și pe linia celei de securitate și apărare comună ale UE, în conformitate cu Strategia Globala a UE și, de asemenea, cu prioritățile Președinției române a Consiliului UE.

România este și un beneficiar al produselor și serviciilor SATCEN, susținând nivelul crescut de ambiție privind dezvoltarea și modernizare agenției, inclusiv a contribuțiilor SATCEN pentru Programul Spațial al Uniunii Europene. De la începutul acestui an, România, prin Agenția Spațială Română (ROSA), face parte din consorțiul pentru programul european de monitorizare spațială (Space Surveillance and Tracking – SST), program care furnizează informație necesară serviciilor SATCEN.

logo eusst

România va contribui în curând, alături de alte 7 State Membre UE, la consorțiul EUSST, pentru a oferi date și suport operațional pentru servicii SATCEN.

  • Institute de cercetare, universități și companii de înaltă tehnologie române participă din anul 2014 la realizarea programului de Cunoaștere a Situației Spațiale (Space Situational Awareness) al Agenției Spațiale Europene (ESA). 
  • Se află în curs de realizare prin programele ESA la Stația de sol Cheia un sistem radar quasi-monostatic destinat detecției și urmăririi obiectelor spațiale și de înaltă altitudine. 
  • Prin colaborare între ROSA, Institutul de Științe Spațiale și Institutul Astronomic al Academiei Române se implementează o rețea de monitorizare optică, aceasta beneficiind și de experiența națională în observarea sateliților artificiali începând cu anii ’60. 
  • Datele sunt centralizate la Centrul de urmărire spațială – în curând operațional la sediul ROSA. 

Informații suplimentare

SATCEN este o agenție interguvernamentală a UE cu atribuții în domeniul susținerii acțiunilor de politică externă și de securitate comună, inclusiv a misiunilor și operațiunilor civile și militare ale UE, prin analiza informațiilor geo-spațiale, în corelare cu alte surse de informații relevante. Coordonarea operațională a SATCEN este realizată prin Serviciul European de Acțiune Externa (SEAE), Înaltul Reprezentat Federica Mogherini, deținând și poziția de președinte al Board-ului SATCEN. Agenția colaborează, de asemenea, cu Comisia Europeana, având, în acest context, atribuții pe linia dimensiunii de securitate a Programului Spațial al Uniunii Europene.

Sursă material: MAE, ROSA.

Credit imagini: NATO, EUSST.