Plato, misiunea de vânătoare de planete a ESA, a încheiat o serie de teste
16, March 2021

Componentele tehnologice esențiale pentru misiunea Plato, pentru detectarea exoplanetelor, au trecut un test în vid pentru a dovedi că misiunea va funcționa conform planului. Această machetă de test camerei foto de 80 cm înălțime și 12 cm deschidere a petrecut 17 zile într-o cameră cu vid termic.

Testarea efectuată la Centrul de testare ESTEC din Olanda a reprodus mediul de operare planificat al telescopului, în spațiu, la o distanță de 1,5 milioane de km față de Pământ.

„Plato (PLAnetary Transits and Oscillations of stars) va avea 26 astfel de camere îndreptate către aceleași stele țintă. Acestea vor capta imagini la fiecare 25 secunde – la fiecare 2,5 secunde pentru cele două camere centrale – timp de doi ani pentru a detecta mici schimbări de luminozitate cauzate de exoplanetele care tranzitează aceste stele”, explică Yves Levillain, inginerul de sistem al instrumentului Plato.

Pentru a atinge precizia optică ridicată necesară, distanța focală a fiecărei camere Plato va fi ajustată cu schimbări foarte mici de temperatură, care fie le vor extinde, fie le vor micșora. Modificarea temperaturii cu 0,1 ° C obținută cu ajutorul a trei aparate de încălzire reglează lungimea de focalizare cu 1 micrometru – o miime de milimetru.

Testarea a fost monitorizată 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână de către personalul echipei misiunii Plato a ESA.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA-Matteo Apolloni