Planuri pentru o nouă misiune de topografie a gheții și zăpezii polare
14, January 2021

Monitorizarea criosferei este esențială pentru evaluarea, prezicerea și adaptarea la schimbările climatice variabile. Având în vedere importanța acestei componente fragile a sistemului Pământului, Agenția Spațială Europeană (ESA), împreună cu Airbus Defense and Space și Thales Alenia Space, au semnat un contract pentru dezvoltarea misiunii Copernicus Polar Ice and Snow Topography Altimeter, cunoscută sub numele de CRISTAL.

Urmând a fi lansată în 2027, misiunea CRISTAL va consta, pentru prima dată într-o misiune polară, într-un altimetru radar cu frecvență duală și un radiometru cu microunde, care pot măsura și monitoriza grosimea stratului de gheață a mării, înălțimea stratului de zăpadă și elevațiile stratului de gheață.

Aceste date vor susține operațiunile maritime din oceanele polare și vor contribui la o mai bună înțelegere a proceselor climatice. De asemenea, CRISTAL va fi de folos în aplicațiile ce au legătură cu apele costiere și de tranziție, dar și pentru furnizarea observațiilor cu privire la topografia oceanelor.

Misiunea va asigura continuitatea pe termen lung a datelor de altimetrie radar despre înălțimea gheții și schimbările topografice, în continuarea datelor obținute din misiunile anterioare, cum ar fi misiunea ESA CryoSat și alte misiuni mai vechi.

Cu un contract în valoare de 300 de milioane de euro, Airbus Defence and Space a fost selectat pentru construirea și dezvoltarea noii misiuni CRISTAL, în timp ce Thales Alenia Space a fost ales drept principalul contractor pentru a dezvolta IRIS (Interferometric Radar Altimeter for Ice and Snow).

Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile accesând acest link.

Credit imagine: Airbus