Misiunea Copernicus Sentinel-2 ne conduce peste Delta Dunării – a doua cea mai mare deltă fluvială din Europa. Delta Dunării este un labirint de apă și pământ, împărțit între România și Ucraina, alcătuit din nenumărate lacuri, canale și insule situate la capătul râului lung de 2860 km ce poartă același nume.
Dunărea izvorăște din munții Pădurea Neagră din Germania și, de-a lungul cursului său, trece prin 10 țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina înainte de a se vărsa în Marea Neagră.
Delta Dunării acoperă o suprafață de aproximativ 4300 km pătrați și găzduiește peste 300 de specii de păsări, precum și 45 de specii de pești de apă dulce în numeroasele sale lacuri și mlaștini. În 1991, partea românească a Deltei Dunării a fost înscrisă ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Datele colectate de sateliții Sentinel-2 sunt utilizate pentru monitorizarea utilizării terenului și a schimbărilor, gestionarea terenurilor, agricultură, silvicultură și dezastre naturale (inundații, incendii forestiere, alunecări de teren și eroziune). Oferind imagini în culori pentru programul Copernicus, Sentinel-2 livrează imagini de la cu lungimi de undă de la infraroșu (unde scurte) până la spectrul vizibil.
Urmăriți video aici.
Credit imagine: conține date modificate Copernicus Sentinel (2020), procesate de ESA, CC BY-SA 3.0 IGO