Palatul Parlamentului observat din satelit
16, December 2014

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a făcut publică o imagine care evidențiază mișcări milimetrice ale Palatului Parlamentului și a drumurilor din vecinătate.

Datele radar culese de sateliți aflați la sute de kilometri altitudine au fost procesate de compania românească ASRC — Advanced Studies and Research Centre.

În imagine, punctele albastre indică zone care se ridică, în timp ce punctele roșii zone care se scufundă. Datele radar prezentate provin din observații efectuate în perioada 2011-2014. Acestea au fost realizate cu ajutorul Persistent Scatterer Interferometry (PSI), o metodă care poate detecta și monitoriza mișcări pe suprafețe întinse cu o precizie foarte mare. Tehnica funcționează cel mai bine asupra structurilor solide, precum clădiri, drumuri și căi ferate și poate evidenția puncte slabe ale acestor structuri.

Imaginea publicată de ESA a fost produsă de ASRC (Advanced Studies and Research Center), o companie românească specializată în procesarea și interpretarea datelor din spectrul optic și radar pentru publicul larg sau pentru clienți la nivel global. Compania a fost recent calificată drept furnizor de servicii PSI de către proiectul ESA Terrafirma.

Imaginea la rezoluție mai mare aici.

Credit imagine: ASRC