Oportunități de lansare pentru sateliți ușori
18, April 2018

Vega, Vega-C și Ariane 6 vor asigura servicii de lansare standardizate, la prețuri scăzute, pentru sateliți de mici dimensiuni, cu o greutate de sub 500 de kilograme, în cadrul unei inițiative a Agenției Spațiale Europene (ESA), prima oportunitate fiind disponibilă anul viitor.

Cu toate că prezența sateliților de dimensiuni mici pe piața spațială este în creștere, datorită aplicațiilor lor utile, oportunitățile ca aceștia să fie lansați în spațiu nu satisfac necesitățile misiunii lor.

Inițiativa ESA privind Oportunitățile de Lansare a Sateliților Ușori analizează posibilitatea de a oferi servicii de lansare la prețuri scăzute prin intermediul Ariane 6, Vega și Vega-C, combinând în mod eficient diferite sarcinii utile într-o singură lansare și oferind clienților un serviciu standardizat.

Obiectivul este ca serviciul să fie oferit pentru o gamă largă de sateliți mici, de la sateliți de tipul CubeSat la microsateliți și minisateliți, prototipuri și până la mega-constelații.

Inițial, serviciul se va adresa nevoilor instituționale europene, dar obiectivul pe termen lung este de a fi disponibil pe piața comercială.

O serie de zboruri care să demonstreze conceptul vor arată că Europa poate oferi un acces în spațiu durabil pentru misiunile bazate pe sateliți de mici dimensiuni.

Un prim astfel de zbor este o misiune comună planificată pentru Vega, la începutul anului 2019, utilizând transportorul care deservește Misiuni cu Sateliți Mici, dezvoltat special pentru amplasarea unor sateliți multipli, cu o greutate mai mică de 500 de kilograme.

Acest serviciu va aduce beneficii socio-economice în Europa, în special afacerilor cu aplicații bazate pe sateliți ușori, și va optimiza capacitățile de lansare ale Ariane 6 și Vega, gestionate de Arianespace la Portul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză.

Activitățile au început pe 16 februarie, cu Arianespace în calitate de contractor principal, respectiv cu Arianegroup și Avio pentru sistemele de lansare Ariane 6 și Vega-C respectiv.

Informații suplimentare referitoare la inițiativa ESA privind oportunitățile de lansare pentru sateliți mici pot fi obținute accesând acest link.

Credit imagine: ESA