O imagine nouă, spectaculoasă a Căii Lactee a fost făcută publică pentru a marca finalizarea Studiului realizat de telescopul APEX asupra unor zone extinse ale Galaxiei (ATLASGAL).
Telescopul APEX din Chile al Observatorului European de Sud (ESO) a cartografiat întreagă zonă a planului galactic, vizibilă din emisfera sudică, în lungimi de undă submilimetrice — între infraroșu și unde radio. Această este cea mai clară hartă de acest tip realizată vreodată și vine în completarea altor hărți rezultate din studii recente, realizate din spațiu. APEX, telescopul de 12 metri premergător observatorului ALMA, permite astronomilor să studieze Universul rece: gaze și praf cu temperaturi de doar câteva zeci de grade peste zero absolut.
Studiul ATLASGAL a profitat de caracteristicile unice ale telescopului APEX pentru a oferi o viziune detaliată asupra distribuției gazului rece și dens, aflat de-a lungul planului galactic. Această nouă imagine cuprinde cele mai multe regiuni ale Căii Lactee unde se formează stele, regiuni vizibile din emisfera sudică. Harta ATLASGAL acoperă o arie pe cer de 14 grade lungime și trei grade lățime.
Telescopul APEX este dotat cu instrumente de precizie. Unul dintre acestea, LABOCA (the LArge BOlometer Camera) a fost utilizat pentru studiul ATLASGAL. LABOCA măsoară radiația prin înregistrarea micilor creșteri de temperatură provocate de aceasta la nivelul detectorilor săi și poate detecta emisii de la benzile întunecate de praf rece care obstrucționează lumina de la stele.
Noul rezultat ATLASGAL vine în completarea studiilor realizate de misiunile spațiale ESA Planck și Herschel.
Credit imagine principală: ESO/APEX/ATLASGAL consortium/NASA/GLIMPSE consortium/ESA/Planck. O versiunea mai mare a imaginii poate fi descărcată de aici.
Imagine secundară: Zona centrală a Căii Lactee observată în diferite lungimi de undă. Credit: ESO/ATLASGAL consortium/NASA/GLIMPSE consortium/VVV Survey/ESA/Planck/D. Minniti/S. Guisard Mențiuni speciale: Ignacio Toledo, Martin Kornmesser. O versiune mai mare a imaginii poate fi descărcată de aici.