Patru sateliți Galileo au fost lansați pe 25 iulie cu Ariane 5. Sosirea lor pe orbită aduce constelația Galileo la 26 de sateliți, mărind aria de acoperire globală a acesteia.
Zborul Ariane 5 VA244, operat de Arianespace sub contract ESA, a început de la Portul Spațial European din Kourou, Guyana Franceză, la ora 11:25 GMT (13:25 CEST, 14:25 ora României, 08:25 ora locală), lansatorul având la bord sateliții Galileo cu numerele 23-26. Prima pereche de sateliți a fost eliberată la aproximativ 3 ore și 36 de minute după lansare, în timp ce a doua pereche s-a separat 20 de minute mai târziu.
Sateliții au fost plasați pe orbita planificată, la 22 922 km altitudine. În următoarele zile, acest cvartet va fi direcționat către orbita sa operațională de către Agenția Spațială Franceză CNES, în contract cu operatorul Galileo SpaceOpal pentru Agenția Europeană GNSS (GSA). Odată ajunși acolo, va urma o perioadă de șase luni de teste efectuate de SpaceOpal pentru a verifica gradul lor de pregătire pentru perioada operațională, astfel încât sateliții să se poată alătura efectiv constelației Galileo.
„Galileo este cea mai mare constelație de sateliți ESA, construită într-un timp rapid la dimensiunea sa actuală; 22 de sateliți complet operaționali au fost adăugați în doar ultimii patru ani”, a declarat Jan Wörner, Director General ESA.
Paul Verhoef, Directorul ESA pentru Navigație a adăugat „Galileo oferă Servicii Inițiale încă de la data de 15 decembrie 2016, iar astăzi, rețeaua are peste 100 de milioane de utilizatori, în creștere rapidă. Sateliții lansați acum vor mări acoperirea globală a Galileo, contribuind totodată la o performanță deja recunoscută drept excelentă.
Acesta este sfârșitul prezentei perioade de dezvoltare, însă ritmul nostru nu încetinește. 12 alți sateliți „Batch 3” Galileo sunt în pregătire pe post de rezerve pe orbită și drept înlocuitori pentru cei mai vechi sateliți Galileo, lansați în 2011. În acest mod ne asigurăm că sistemul va funcționa perfect și pe viitor.
Apoi, o nouă generație de sateliți Galileo este planificată pentru mijlocul deceniului următor, ce va aduce o performanță îmbunătățită și funcționalități suplimentare, menținând un loc permanent pentru Galileo în peisajul GNSS.”
Despre Galileo
Galileo este sistemul civil al Europei de navigație prin satelit. Odată complet, sistemul va consta din 24 de sateliți operaționali plus rezerve pe orbită, precum și infrastructură la sol, care împreună vor oferi servicii de poziționare, navigație și cronometrare. Sistemul este deja în folosință.
Credit imagine: ESA/CNES/Arianespace/Optique Video du CSG