O bază lunară, concepută de o echipă de elevi români – premiul III în competiția ESA
9, June 2022

Agenția Spațială Română (ROSA) dorește să felicite echipa românească Artemis, pentru locul trei obținut în cadrul Moon Camp Challenge.

Moon Camp este un program internațional educațional desfășurat în colaborare cu ESA și Fundația Airbus, în parteneriat cu Autodesk, în cadrul căruia elevii folosesc tehnologii de învățare inovatoare pentru a-și proiecta propria bază lunară cu ajutorul unui instrument de modelare 3D.

În Moon Camp Pioneers, misiunea fiecărei echipe este de a proiecta 3D o tabără lunară completă folosind software-ul Fusion 360. De asemenea, ei trebuie să explice cum vor folosi resursele locale, cum vor proteja astronauții de pericolele spațiului și cum vor descrie facilitățile de locuit și de lucru.

Echipa românească, Artemis, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu ” din Suceava a câștigat locul al treilea cu proiectul lor “Duat”.

Duat este o locuință care poate găzdui până la șapte astronauți, cinci dintre ei făcând parte din echipaj, în timp ce ceilalți doi sunt staționați temporar, așteptând ca racheta lor să fie realimentată. Între timp, aceștia vor ajuta echipajul în activitățile zilnice.

Există două facilități distincte: una dintre ele este Baza Centrală, unde astronauții locuiesc și cercetează teritoriul lunar, iar cealaltă este o Stație de Combustibil, unde se produce combustibilul din apa înghețată.

Echipa a ales să-și construiască baza la Polul Sud, în craterul Shackleton. Ei au considerat că este unul dintre cele mai bune locuri pentru o bază, deoarece păstrează un volum surprinzător de apă și alte substanțe volatile.

În viziunea echipei, Duat ar putea funcționa ca o poartă de acces pentru viitoarele misiuni către alte planete îndepărtate, echipa argumentând că Luna are mai multe posibilități de decolare decât Pământul, realimentând astfel și rachetele care vor veni.

Pentru asta, echipa românească a construit o fabrică de combustibil, care este plasată în zona întunecată a craterului, aproape de centru, pentru ca întregul crater să fie mai ușor de accesat.

Baza lunară este gândită ca fiind construită folosind componente care sunt proiectate și realizate pe Pământ. Fiecare modul va fi trimis pe Lună împreună cu roboți, care vor asambla baza prin plierea Kirigami. Modulele pot fi asamblate cu ușurință pe suprafața lunară, fiind un sistem de construcție parametric compus din triunghiuri perfecte care formează hexagoane. După ce roboții termină de construit, astronauții pot veni în siguranță să monteze mobilierul și mașinăriile industriale.

Deoarece mediul de pe Lună este foarte periculos pentru astronauți, baza a fost proiectată cu gândul la radiații, meteoriți și fluctuații de temperatură, principala protecție oferită de structura peretelui exterior facilitând siguranța vieții în interiorul bazei. Peretele exterior are o grosime de 60 cm și este format din patru straturi: titan (30 cm), plumb și aluminiu (1 cm), aer (10 cm) și titan (19 cm).

Fiecare intrare în bază are o cameră de sterilizare pentru ca praful lunar să nu pătrundă în bază. De asemenea, toate ușile interioare sunt proiectate pentru a sigila camera.

Aici puteți citi mai multe despre Duat și despre modul în care echipa Artemis și-a proiectat baza lunară.

2022 06 Moon Camp Romania Image A

2022 06 Moon Camp Romania Image B

2022 06 Moon Camp Romania Image C

Credit imagini: Moon Camp Challenge