O aplicație de mobil românească ce folosește date Galileo sprijină lupta împotriva Covid-19
30, April 2020

Compania românească RISE a dezvoltat o aplicație numită CovTrack care poate notifica utilizatorii dacă au intrat în contact cu o persoană cu infecție Covid-19 confirmată. Aplicația funcționează prin monitorizarea persoanelor aflate în apropiere, identificabile prin conexiunea Bluetooth a telefonului mobil și stocarea datelor de identificare ale acestor dispozitive.

Prin apăsarea unui buton se poate accesa baza de date în care sunt înscrise identificatoarele unice ale telefoanelor mobile (fără a avea acces la datele personale ale acestor utilizatori), pentru a verifica dacă persoanele cu care ați intrat în contact au fost ulterior confirmate cu COVID-19. Dacă ați identificat un potențial contact, puteți să vă adresați autorităților pentru a stabili dacă este recomandabilă includerea dumneavoastră în rândul persoanelor monitorizate sau dacă este necesară testarea pentru Covid-19.

CovTrack, dezvoltat în mod pro-bono, este un spin-off al unui proiect dedicat managementului de festival, AGORA, sprijinit prin Programul de cercetare și dezvoltare NAVISP al ESA, axat pe tehnologii viitoare de navigație. Rezultatele de până acum sunt open source și disponibile pentru a fi folosite în combaterea pandemiei COVID-19. Mai multe detalii despre aplicație pot fi accesate aici.

Aplicația reprezintă unul dintre numeroasele exemple despre modul în care datele de localizare bazate pe sisteme satnav sprijină monitorizarea răspândirii virusului în lume și cartografierea focarelor de Covid-19. Aplicațiile bazate pe navigația prin satelit evidențiază o serie de beneficii în această perioadă, ajutând oamenii să respecte distanțarea socială în spații publice.

Sursă imagine: RISE