Numărul european de urgență 112 va atinge noi culmi datorită lui Galileo
21, February 2022

Începând cu 17 martie 2022, toate smartphone-urile vândute în Uniunea Europeană vor avea posibilitatea să utilizeze, pe lângă alte sisteme globale de navigație prin satelit, și semnalele Galileo. Prin adăugarea sistemului de poziționare european pentru îmbunătățirea localizării apelurilor 112, timpul de răspuns va fi redus, ceea ce va permite salvarea mai multor vieți.

Numărul european de urgență 112 este operațional în aproape toate statele membre ale UE, precum și în alte țări. Persoanele aflate în pericol îl pot apela 24/7 pentru a cere ajutor de la pompieri, medici și poliție.

Cum funcționează 112 în Europa?

Până acum, în cazul unui apel 112, informațiile despre locația celui care efectuează apelul erau stabilite prin intermediul tehnologiei de identificare bazată pe aria de acoperire a unui turn de rețea celulară (cell-ID). Media de precizie a acestor informații variază de la doi la zece kilometri, ceea ce poate cauza erori semnificative de localizare în urma apelurilor de urgență, ducând adesea la pierderi de timp și, eventual, la pierderi de vieți. În schimb, informațiile despre locație bazate pe GNSS oferă o precizie de până la câțiva metri. Acest nivel de acuratețe va avea un impact major în ceea ce privește timpul de răspuns, permițând în cele din urmă intervenția mai rapidă în situații de urgență în care fiecare secundă contează.

Galileo contribuie la salvarea de vieți în toată Europa

Transmiterea automată a locației apelantului către serviciile de urgență prin linia 112 este deja în curs de implementare. Protocolul conceput în acest scop, numit Advanced Mobile Location (AML) este în prezent implementat în Uniunea Europeană. Când o persoană apelează numărul 112 de pe smartphone-ul său, AML utilizează funcționalitățile integrate ale telefonului și datele de la Galileo pentru a identifica cu exactitate locația apelului și a o transmite la un punct final dedicat,  cu ajutorul căruia locația celui care sună este disponibilă în timp real pentru cei care răspund în situații de urgență.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: GNSS Service Centre