Nouă echipe de liceeni în finala competiției naționale de rovere Exo-RO 2017
22, November 2017

În perioada 24 – 26 noiembrie 2017, nouă echipe de elevi români concurează în finala Competiției Naționale de Rovere Exo-RO, la Târgu Ocna, în județul Bacău. Acestea vor prezenta și testa roverele pe care le-au construit în perioada octombrie – noiembrie. Competiția este organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România), alături de Consiliul Județean Bacău în calitate de partener al evenimentului și cu sprijinul Salinei Târgu Ocna și al Primăriei Târgu Ocna.

„Prin această competiție, ne dorim să trezim interesul tinerilor elevi români față de domeniul spațial și să îi ajutăm să-și dezvolte competențe profesionale care să-i îndrepte în viitor spre o carieră în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii”, a declarat dra. Cristina Stancu, manager adjunct ESERO România.

Fiecare echipa a pregătit un rover care trebuie să îndeplinească o misiune științifică principală ce constă în deplasarea telecomandată până la un punct fix și măsurarea parametrilor: presiunea atmosferică, temperatura mediului înconjurător, diferența de altitudine şi transmiterea de imagini către stația de bază. Departajarea echipelor se va face și prin felul în care este îndeplinită misiunea științifică secundară, definită de fiecare echipă în parte, ce le va testa îndemânarea și competența.

Cele nouă echipe care vor concura în finală sunt:

  • Little Future Robots, Liceul Tehnologic Jimbolia, jud. Timiș
  • Highlander, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, București
  • Inspiration „Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanța
  • SpaceXplorers, Liceul Internațional de Informatică, București
  • Help-R, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța, jud. Constanţa
  • AstroRovers, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava
  • Tezeus, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”,  Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
  • Cosmic Dust  Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – CoderDojo Timișoara , jud. Timiș
  • AutoVortex, Clubul de Robotică Educațională AutoVortex România, București

Evaluarea echipelor se va face după următoarele criterii: valoarea educațională (20%), realizările tehnice (40%), lucrul în echipă și prezentarea proiectului (10%) și proba practică (traseul) (30%).

Proba practică are loc sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 10:00 – 14:00, la Salina Târgu Ocna. Prezentările finale și festivitatea de premiere au loc duminică, 26 noiembrie, între orele 10:00 – 12:00. Reprezentanți mass-media care doresc să participe la eveniment, trebuie să se acrediteze înainte prin completarea acestui formular, deoarece accesul în salină este limitat.

„Ne bucurăm să fim parte din acest proiect ce încurajează promovarea educației. Le mulțumim specialiștilor de la Agenția Spațială Română pentru că au ales județul Bacău pentru desfășurarea Competiției Naționale de Rovere Exo-Ro și le urăm succes tuturor participanților” a declarat dl Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

„Competiția Exo-RO promovează în rândul profesorilor și al elevilor inter- și trans-disciplinaritatea în abordarea proiectelor, un aspect foarte important pentru o mai bună pregătire a viitorilor oameni de știință”, a adăugat dna. Prof. Dr. Doina Capșa.

Aflat la cea de-a doua ediție, concursul Exo-RO este o acțiune organizată în contextul colaborării dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenția Spațială Română (ROSA) în vederea utilizării conceptului de „spațiu cosmic” drept un context creativ pentru predarea și învățarea disciplinelor cuprinse în sfera STEM în instituțiile de învățământ preuniversitar din România.

Credit imagine: ROSA