Notați-vă data: cel de-al doilea set de date Gaia va fi publicat pe 25 aprilie
31, January 2018

După lansarea primului său catalog în 2016, misiunea Gaia a ESA va publica pe 25 aprilie 2018 mult așteptata sa hartă, care va include peste 1 miliard de stele din Galaxia Noastră.

Gaia, lansată în 19 decembrie 2013, efectuează activități științifice de rutină începând din 25 iulie 2014, cartografiind pozițiile și mișcările stelelor cu o acuratețe nemaiîntâlnită, mult sub o miime dintr-o arcsecundă. O astfel de acuratețe depinde de echipamentul extraordinar al satelitului, de perioadele lungi de observații neîntrerupte și de colaborarea a circa 450 de oameni de știință și experți software, cărora le-a fost încredințată sarcina complexă de analiză și procesare a datelor.

Prima publicare, care a inclus determinarea pozițiilor pe cer a unui miliard de stele plus o estimare a distanței (paralaxa) și a mișcării proprii a unui subset de 2 milioane de stele strălucitoare, a avut deja un impact profund în comunitatea astronomică globală și a generat sute de publicații științifice.

Astronomii din întreaga lume așteaptă însă cu nerăbdare publicarea celui de-al doilea set de date.

Bazată pe colectarea de date timp de 22 de luni, în perioada 25 iulie 2014 – 23 mai 2016, harta va conține pozițiile, paralaxele și mișcările proprii a peste 1,3 miliarde de stele, precum și magnitudinile în bandă G ale acestora. Harta va mai conține o măsură a culorii fiecărei stele, magnitudinea BP, înregistrată de fotometrul albastru, și magnitudinea RP, înregistrată de fotometrul roșu – pentru marea majoritate a surselor.

Și asta nu este totul: al doilea set de date publicat de Gaia va mai include: vitezele radiale pentru peste șase milioane de stele; estimările de temperatură pentru aproximativ 150 de milioane de stele; curbele de lumină pentru peste o jumătate de milion de stele variabile, între care cefeidele și stelele RR Lyrae; și pozițiile a peste 13.000 de obiecte din Sistemul Solar – majoritatea asteroizi – pe baza a peste 1,5 milioane de observații.

Acest set de date senzaționale va permite astronomilor să exploreze compoziția, formarea și evoluția galaxiei Calea Lactee așa cum niciun alt catalog stelar nu a făcut-o vreodată.

Publicarea va fi însoțită de un briefing de presă, care va avea loc la Salonul Aeronautic și Spațial ILA Berlin din Germania.

Credit imagine: ESA/ATG medialab