Noi informații despre Competiţia ESNC Regională – România 2015
8, May 2015

Premiile competiţiei ESNC Regionale – România sunt oferite de Agenţia Spaţială Română (ROSA), organizatorul regional, alături de opt alţi parteneri: Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” (INCAS), Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), Asociaţia Română de Transfer Tehnologic şi Inovare (ARoTT), Universitatea Tehnică de Construcții din București (UTCB), Universitatea Politehnică din București (UPB), RARTEL șI GMV România.

Acestea constau în:

  • un premiu în bani în valoare de 1000 EUR (premiu oferit de UTCB & RARTEL) pentru câştigătorul competiţiei;
  • un stagiu de practică de două săptămâni la unul din centrele GNSS ale grupului Telespazio (inclusiv transport/cazare) pentru câştigătorul competiţiei (premiu oferit de RARTEL);
  • un stagiu de practică în cadrul grupului GMV pentru unul dintre finalişti, inclusiv transport/cazare (premiu oferit de GMV România);
  • acces la spaţii tehnice, suport şi consultanţă din partea experţilor tehnici în implementarea ideilor câştigătoare pentru câştigător şi ocupantul locului 2 (premii oferite de ROSA, INCAS, ISS şi UPB – FIA);
  • business coaching, asistenţă în identificarea potenţialilor parteneri comerciali, consultanţă în dezvoltarea IMM/start-up/spin-off (premiu oferit de ARoTT);
  • asistenţă în accesarea programelor de finanţare şi servicii de marketing (premiu oferit de ARIES).

În plus, câștigătorul competiției regionale va participa la festivitatea de acordare a premiilor și va intra in cursa pentru marele premiu (20,000 EUR) oferit de Anwendungszentrum GmbH.

De asemenea, participanţii au posibilitatea de a concura la nivel european pentru 6 premii speciale sponsorizate de parteneri instituţionali (GSA, ESA, DLR, BMVI, University Challenge, GNSS Living Lab Prize):

The most promising E-GNSS application idea (oferit de Agenţia Europeană de Sisteme globale de navigaţie prin satelit – the European GNSS Agency/GSA)
Tematică: Idei inovative bazate pe semnalele sau serviciile GNSS Europene (Galileo/EGNOS);
Premiu: Oportunitatea de realizare a ideii oriunde în EU28 pentru 6 luni (cu posibilitate de prelungire încă 6).

ESA Space Solutions Prize (oferit de Agenţia Spaţială Europeană – ESA)
Tematică: Idei inovative ce pot fi implementate imediat şi transformate în start-up-uri profitabile;
Premiu: 10000 EUR și sprijin în realizarea start-up-ului în unul din cele 15 centre de incubare ESA BIC.

Navigation – core driver for the digital world (oferit de Centrul Aerospaţial German – German Aerospace Center)
Tematică: Aplicaţii GNSS în 1) Sisteme integrate pentru servicii bazate pe poziţie sau 2) Servicii Iniţiale Galileo & performanţa sistemelor;
Premiu: Voucher pentru servicii DLR în valoare de cinci om-lună (echivalentul a 50000 EUR) incluzând acces la experţi, spaţii etc.

PRS applications – reliable services for a secure digital society (oferit de Ministerul Federal al Transporturilor și Infrastructurii Digitale – Federal Ministry of Transport and Digital Infrastructure şi de Ministerul Federal al Economiei si Energiei – Federal Ministry for Economic Affairs and Energy din Germania)
Tematică: Idei bazate pe serviciile PRS în zonă;
Premiu: Voucher în valoare de 5000 EUR pentru dezvoltări ulterioare şi promovare de către guvernul german.

University Challenge
Tematică: Competiţie cu subiect deschis adresată studenţilor cu scopul de a transforma cele mai bune idei în afaceri de succes;
Premiu: 1000 EUR și incubare virtuală, sprijin tehnic şi consultanţă în afaceri (în valoare de 3000 EUR).

GNSS Living Lab Prize
Tematică: Servicii sau produse bazate pe GNSS ce au deja un prototip dezvoltat şi care se adresează domeniilor: media, sănătate sau smart cities;
Premiu: Oportunitatea de testare în mediu operaţional împreună cu comunităţi de utilizatori relevanţi şi potenţiali viitori clienţi.

Pentru înscrierea ideilor vizitați pagina https://login.esnc.eu.

Informații suplimentare pe www.romania.esnc.eu sau www.esnc.eu.

Organizator regional

logo nouÎnființată în 1991 și reorganizată în 1995 ca instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice – Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.), Agenţia Spaţială Română (ROSA) dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

 

Parteneri regionali

incas

Având o tradiţie de peste 60 de ani în inginerie aerospaţială, Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială “Elie Carafoli”, reprezintă unul dintre principalele centre de cercetare la nivel naţional în ştiinţele aerospaţiale. INCAS este implicat în majoritatea proiectelor naţionale importante din domeniul aerospaţial şi este un actor principal la nivelul EU în dezvoltarea politicilor de R&D.

 

 

ISS

Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele, România, dezvoltă proiecte de cercetare științifică în domenii precum astrofizică și cosmologie, fizica plasmei spațiale, fizica interacțiilor solar-terestre, fizica mediului interplanetar, meteorologie spațială, precum și activități de cercetare aplicată, proiectare și dezvoltare de tehnologii spațiale. ISS s-a implicat în colaborări și parteneriate de renume național și internațional, în programul spațial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster și a colaborat cu NASA pentru primul experiment românesc trimis pe Stația Spațială Internațională.

 

 

UTCB

Prin prisma specializărilor pe care le propune, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti poate fi considerată un moştenitor al Şcolii Naţionale de Drumuri şi Poduri înfiinţată în 1851 în Bucureşti. UTCB este astăzi un fanion în educaţia tehnică la nivel naţional, având misiunea de a educa specialişti în domeniile inginerie civilă, inginerie mecanică, ingineria mediului, inginerie geodezică şi altele.

 

 

fia

Înfiinţată în 1928 ca şcoală de ştiinţe aeronautice şi transformată în 1971 în Facultatea de Inginerie Aerospaţială, FIA beneficiază de 5 programe de licenţă, o gamă largă de programe de master şi studii doctorale. Pe lângă industria aerospaţială naţională, studenţii FIA au fost şi sunt angajaţi de o multitudine de organizaţii şi companii internaţionale de renume din domeniu (Airbus, Boeing, ICAO, Eurocontrol etc.).

 

 

ARIES

Considerată cea mai mare asociație de acest gen din sud-estul Europei, Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software – în prezent este cea mai importantă și credibilă sursă de informație pentru comunitatea de business IT&C. Comunitatea ARIES continuă să se dezvolte prin inovare, parteneriate, clustering, servicii de suport tehnic și transport tehnologic, toate acestea comunicate susținut și transparent catre membri si prin intermediul mass-media.

 

 

Arott

Asociaţia Română pentru Transfer Tehnologic şi Inovare este organizaţia profesională a unităţilor cu profil de transfer tehnologic şi inovare, neguvernamentală şi nonprofit ce are drept scop principal promovarea şi protejarea mediului de afaceri al entităților de transfer tehnologic şi de afaceri inovative din România.

 

 

RARTEL

RARTEL S.A. – este o societate mixta româno-italiană ce oferă servicii la cheie în domeniul tehnologiilor satelitare, folosind echipamente la cele mai înalte standarde tehnologice. Beneficiind de experiența de peste 30 de ani în domeniul tehnologiilor satelitare a acţionarilor săi,Telespazio SpA (62%) si Radiocom SNR (38%), RARTEL are capacitatea de a pune la dispoziția clienților servicii de comunicații fixe şi mobile de date, voce si video, servicii de control în orbită şi imagistică satelitară de înaltă calitate şi accesibile din punct de vedere al costurilor.

 

 

gmvGMV Innovating Solutions S.R.L. a fost înfiinţată în 2011 ca o subsidiară a grupului GMV. Compania are ca domeniu de activitate principal industria spaţială, însă contribuie la portofoliul GMV prin soluţiile propuse din domeniile ITS, telecomunicaţii, apărare şi securitate şi altele. GMV asigură activităţi ce acoperă toate etapele de viaţă a sistemelor, plecând de la consultanţă şi servicii de inginerie până la dezvoltarea de produse software sau hardware.