Națiunile Unite/Emiratele Arabe Unite — Forum la Nivel Înalt: Spațiul, un Motor de Dezvoltare Socio-Economică Sustenabilă, 20-24 noiembrie 2016
22, November 2016

Dr. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), participă la Națiunile Unite/Emiratele Arabe Unite – Forum la Nivel Înalt: Spațiul, Motor de Dezvoltare Socio-Economică Sustenabilă. Evenimentul are loc în perioada 20 – 24 noiembrie în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Primul Forum la Nivel Înalt are ca scop facilitarea dezbaterilor asupra rolului pe care îl au științele și tehnologia spațială în încurajarea dezvoltării globale și reprezintă o oportunitate unică pentru comunitatea spațială de a aborda aspecte legate de guvernarea spațială globală viitoare, demers premergător celei de-a 50-a aniversare din 2018 a Primei Conferințe asupra Explorării și Utilizării Pașnice a Spațiului Extra-atmosferic UNISPACE +50, sub egida Națiunilor Unite.

Forumul la Nivel Înalt include prezentarea unor concluzii trase din proprii experiențe și vehicularea unor idei noi în patru arii tematice: economia spațiului, societate și spațiu, accessibilitatea spațială și diplomația în mediul spațial, precum și interacțiunile și conexiunile acestora. Rezultatul Forumului va fi reprezentat de o declarație care va include o listă de recomandări pentru transformarea și poziționarea activităților spațiale drept motor al inovației, dezvoltării socio-economice și diplomației pentru un viitor sustenabil.

Dr. Marius-Ioan Piso a prezentat recomandările din partea României ca urmare a experienței țării noastre în domeniul spațial în timpul Panelului la Nivel Înalt, ce a adus la un loc factori de decizie și experți și din Franța, China, SUA, Germania, Emiratele Arabe Unite, Mexic, Italia și Israel pentru a aborda tema “Provocări Globale și Tehnologie Spațială: Spre SPACE2030”.

Următoarele două zile sunt dedicate sesiunilor tematice: economia spațiului, societate și spațiu, accessibilitatea spațială și diplomația în mediul spațial. O jumătate de zi este dedicată unei vizite tehnice organizată de Centrul Spațial Mohammed Bin Rashid.

Ultima zi a evenimentului este dedicată unei discuții la masa rotundă, unde se va dezbate guvernarea spațială globală viitoare, demers premergător evenimentului UNISPACE +50, din 2018. Scurte prezentări ale concluziilor din sesiunile tematice vor închide Forumul și va fi apoi adoptată Declarația de la Dubai — incluzând toate concluziile Forumului. Declarația va fi prezentată în 2017 la cea de-a 60-a sesiune a Comitetului Pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic, dar și la cea de-a 54-a sesiune a Subcomitetului Tehnic și Științific și la cea de-a 56-a sesiune a Subcomitetului Juridic.

Mai multe detalii despre Forum sunt disponibile aici.

Credit imagine: ROSA