Misiunea Swarm dezvăluie undele magnetice din adâncuri
8, June 2022

În timp ce erupțiile vulcanice și cutremurele de pământ ne reamintesc imediat că interiorul Pământului este departe de a fi liniștit, există și alte procese dinamice, mai evazive, care au loc în adâncul pământului.

Utilizând informațiile obținute de misiunea prin satelit Swarm a ESA, oamenii de știință au descoperit un tip complet nou de unde magnetice care traversează partea cea mai îndepărtată a nucleului exterior al Pământului la fiecare șapte ani. Această descoperire fascinantă, prezentată anul acesta în cadrul Living Planet Symposium al ESA, deschide o nouă fereastră către o lume pe care noi nu o putem vedea niciodată.

Câmpul magnetic al Pământului este ca o bulă imensă care ne protejează de asaltul radiațiilor cosmice și al particulelor încărcate transportate de vânturile puternice care scapă de atracția gravitațională a Soarelui și care traversează Sistemul Solar. Fără câmpul nostru magnetic, viața, așa cum o cunoaștem, nu ar exista.

Înțelegerea exactă a modului și a locului în care este generat câmpul nostru magnetic, a motivelor pentru care acesta fluctuează în mod constant, a modului în care interacționează cu vântul solar și, de fapt, a motivelor pentru care acesta se reduce în prezent, nu este doar de interes academic, ci și benefic pentru societate. De exemplu, furtunile solare pot deteriora rețelele de comunicații, sistemele de navigație și sateliții, astfel încât, deși nu putem face nimic în legătură cu schimbările din câmpul magnetic, înțelegerea acestei forțe invizibile ne ajută să fim pregătiți.

Cea mai mare parte a câmpului este generată de un ocean de fier lichid supraîncălzit și învolburat care alcătuiește nucleul exterior al Pământului, aflat la 3000 km sub picioarele noastre. Acționând precum conductorul care se învârte într-un dinam de bicicletă, acesta generează curenți electrici și un câmp electromagnetic în continuă schimbare.

Misiunea Swarm a ESA, care cuprinde trei sateliți identici, măsoară aceste semnale magnetice care provin din nucleul Pământului, precum și alte semnale care provin din crustă, oceane, ionosferă și magnetosferă.

De când trioul de sateliți Swarm a fost lansat în 2013, oamenii de știință au analizat datele acestora pentru a obține noi informații despre multe dintre procesele naturale ale Pământului, de la vremea spațială la fizica și dinamica nucleului Pământului.

Măsurarea câmpului nostru magnetic din spațiu este singura modalitate reală de a sonda până în adâncul nucleului Pământului. Seismologia și fizica mineralelor oferă informații despre proprietățile materiale ale nucleului, dar nu aruncă nicio lumină asupra mișcării generatoare de efect dinam a nucleului exterior lichid.

Mai multe informații aici

Credit imagine: ESA/Planetary Visions