Misiunea Principia a ESA: ultimele ore înainte de lansare
14, December 2015

Astronautul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) Tim Peake, astronautul NASA Tim Kopra şi comandantul rus Yuri Malenchenko vor fi trimişi către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) mâine, 15 decembrie, la ora 12:03 CET (13:03 ora României), la bordul unei rachete Soyuz. Lansarea va marca începutul misiunii Principia a lui Tim Peake.

Având 26 de milioane de cai putere, racheta Soyuz va purta echipajul pe o distanţă orizontală de 1640 km şi îl va ridica la 210 km deasupra planetei noastre în 10 minute.

Călătoria către Staţia Spațială ar trebui să dureze doar șase ore, timp în care Pământul va fi orbitat de patru ori pe măsură ce echipajul prinde din urmă staţia care zboară cu 28 800 kilometri pe oră. Cei trei astronauţi au un itinerar de rezervă deă două zile la care controlorii misiunii pot apela dacă este necesar.

Nava va andoca la portul îndreptat spre Pământ al modulului rusesc Rassvet la aproximativ 17:23 GMT (19:23 ora României). Astronauții de pe ambele părți se vor asigura că nu există scurgeri înainte de a deschide trapele, aproximativ 90 de minute mai târziu.

Noii veniți vor pluti către modulul rusesc Zvezda pentru a vorbi cu familia şi prietenii aflaţi pe Pământ într-un eveniment public. Se vor bucura, de asemenea, de prima masă în spațiu – moment în care vor fi trecut 12 ore de la începerea călătoriei lor din Baikonur.

Puteţi urmări lansarea misiunii Principia, andocarea și conferința de presă în direct pe site-ul ESA.

O cronologie detaliată a evenimentului este disponibilă pe blog-ul ESA dedicat misiunii Principia și pe Twitter la @esaoperations.

Puteţi fi la curent cu Tim Peake și misiunea sa Principia urmărind pagina timpeake.esa.int.

Credit imagine: NASA