Misiunea LISA Pathfinder a fost lansată cu succes
3, December 2015

Misiunea LISA Pathfinder a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a fost lansată mai devreme astăzi pe o rachetă Vega de la portul spațial european aflat în Kourou, Guyana Franceză, având obiectivul de a valida tehnologii pentru observarea undelor gravitaționale din spațiu.

Racheta Vega a decolat la 06:04 ora României (05:04 CET). Aproximativ șapte minute mai târziu, după separarea primelor trei trepte, prima aprindere a treptei superioare a lansatorului Vega a propulsat LISA Pathfinder pe o orbită joasă, urmată de o altă aprindere care a avut loc la aproximativ o oră și patruzeci de minute de zbor.

Nava spaţială s-a separat de treapta superioară la 07:49 ora României (06:49 CET), după care controlorii de la centrul de operațiuni ESA de la Darmstadt, din Germania, au stabilit controlul.

În următoarele două săptămâni, nava însăşi își va ridica orbita la cel mai înalt punct ca urmare a șase aprinderi critice.

Aprinderea finală va propulsa nava spaţială spre locația sa operațională, de unde va orbita în jurul unui punct virtual stabil în spațiu numit L1, aflat la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ către Soare.

Mai multe informaţii despre misiunea LISA Pathfinder sunt disponibile aici.

Credit imagine: ESA/Stephane Corvaja