Misiunea JUICE a fost complet integrată
26, May 2022

Misiunea Juice a ESA a intrat în faza finală a construcției sale, iar satelitul a fost mutat la o sediul Airbus Defence and Space din Toulouse, Franța, pentru următoarea rundă de teste.

Misiunea a fost complet integrată — toate instrumentele și componentele fiind la locul lor —, iar aceste teste vor fi efectuate în configurație completă de zbor. Juice este programată pentru lansare pe aprilie 2023 de la Portul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză.

JUICE, sau Jupiter Icy Moon Explorer, este viitoarea misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) de explorare a celei mai mari planete din Sistemul Solar, Jupiter, și a sateliților săi naturali, Ganymede, Europa și Callisto.

Planificată pentru lansare în 2023, JUICE va porni într-o călătorie de șapte ani pe parcursul căreia se va folosi de treceri pe lângă Pământ, Venus, Pământ, Marte și din nou pe lângă Pământ, înainte de a părăsi interiorul Sistemului Solar pentru a se îndrepta către Jupiter.

Misiunea Juice, la care participă și România, va fi echipată cu 10 instrumente de ultimă tehnologie – camere foto, un radar, un altimetru și senzori care monitorizează câmpul magnetic și particulele încărcate electric din sistemul lui Jupiter.

Pentru a îndeplini aceste obiective, misiunea a trebuit să fie proiectată să îndeplinească criterii foarte stricte.

Unul dintre aceste criterii se referă la radiația extrem de puternică la care va fi supusă nava pe durata misiunii sale. Componentele și materialele trebuie să fie atent testate și selectate, iar scuturi anti-radiație trebuie dezvoltate. Unele componente ale misiunii Juice au fost testate în România contra radiațiilor din spațiu.

Mai multe informații despre misiunea JUICE puteți citi aici.

Credit imagine: satelit: ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (Universitatea din Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/Universitatea din  Arizona; Callisto și Europa: NASA/JPL/DLR