Telescopul spaţial Gaia al Agenției Spațiale Europene (ESA), care are rolul de a analiza miliarde de stele, a încheiat primul an de observații științifice în modul principal de studiu.
După lansarea care a avut loc pe 19 decembrie 2013 și șase luni petrecute pe orbită în faza de predare, satelitul a început activitatea științifică de rutină pe 25 iulie 2014.
Situat la punctul Lagrange L2, la 1,5 milioane de km de Pământ, Gaia studiază stele şi multe alte obiecte astronomice, observând zone circulare ale cerului pe măsură ce se rotește. Prin măsurarea în mod repetat a poziției stelelor cu o precizie extraordinară, Gaia poate depista distanţele și mişcarea acestora prin Calea Lactee.
La sfârșitul acestei etape, pe 21 august, a început principala misiune de cercetare, folosind un algoritm de scanare conceput pentru a atinge cea mai bună acoperire posibilă a cerului.
De la începutul fazei de rutină, satelitul a înregistrat 272 de miliarde de măsurători de poziție sau astrometrice, 54,4 miliarde de puncte de luminozitate sau date fotometrice și 5,4 miliarde de spectre.
Echipa Gaia a avut un an ocupat cu prelucrarea și analiza acestor date, cu scopul de aavansa în dezvoltarea principalelor produse științifice Gaia, constând în cataloage publice enorme cupoziții, distanțe, mişcări și alteproprietăți pentrupeste un miliard de stele. Din cauza volumelor imense de date și a naturii lor complexe, acest lucru necesită un efort imens din partea oamenilor de ştiinţă și a experților și dezvoltatorilor de software aflaţi în întreaga Europă.
“Ultimele douăsprezece luni au fost foarte intense, dar facem faţăvolumului mare de date, și așteptăm cu nerăbdare următorii patru ani de operațiuni nominale”, a declarat Timo Prusti, cercetătoral misiunii GAIA în cadrul ESA.
Comunicatul de presă al ESA este disponibil aici.
Credit imagine: ESA/ATG medialab; fundal: ESO/S. Brunier