Misiunea chineză Chang’e 5 a ajuns pe Lună
2, December 2020

Misiunea Chang’e 5, a Agenției Spațiale Naționale a Chinei (CNSA), a aselenizat la 1 decembrie 2020, la 15:11 GMT (ora 17:11 ora României) lângă Mons Rümker, un munte din zona Oceanus Procellarum.

Scopul misiunii este de a colecta mostre de rocă și praf și a le aduce înapoi pe Pământ. Sonda va petrece următoarele câteva zile examinând zona din jur și colectând materiale de suprafață.

Obiectivul misiunii este de a colecta aproximativ 2 kg de „sol”, sau regolit, pe care urmează să le trimită spre un vehicul din orbită, care va transporta apoi probele pe Pământ.

CNSA și Agenția Spațială Română (ROSA) au încheiat, în 2017, un acord de cooperare privind explorarea și utilizarea spațiului în scopuri pașnice. Acordul, semnat la 3 iulie 2017, se referă la cooperare în domenii precum: științele spațiale și astrofizică, aplicații ale datelor satelitare în observarea Terrei, evoluții climatice și mediu, tehnologie spațială, instrumentație științifică și infrastructură, servicii de lansare și alte domenii.

ROSA felicită CNSA pentru succesul misiunii sale!

Credit imagine: CNSA (imagine principală); ROSA