Memorandum de Înțelegere semnat între ROSA și Agenția Spațială Elenă
15, January 2019

Pe 14 ianuarie 2019, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), și Christodoulos Protopapas, Președintele Agenției Spațiale Elene (Hellenic Space Agency — HSA), au semnat un Memorandum de Înțelegere referitor la cooperarea în domeniul activităților spațiale în scopuri pașnice, în prezența ministrului elen pentru Politici Digitale, Telecomunicații și Media, dl. Nikos Pappas.

Memorandumul a fost convenit pe baza interesului comun al celor două agenții în utilizarea spațiului în scopuri pașnice și stabilirea unei colaborări pentru proiecte spațiale și tehnologii asociate și ținând cont de misiunea lor comună de dezvoltare a cercetării și aplicațiilor europene în domeniul spațial, efectuate atât la nivel național cât și european. Ambele entități recunosc importanța întăririi infrastructurii publice europene pentru cercetare și tehnologie spațială și a capitalizării potențialului spațiului prin dezvoltarea și utilizarea unor aplicații și servicii concrete și inovatoare, bazate pe date spațiale.

Prin semnarea Memorandumului, agențiile au ca obiectiv crearea unui cadru pentru activități comune, evaluarea unor domenii de interes comun și facilitatea schimbuluide informații, de bune practici și de expertizăîn domenii de interes comun.

Cooperarea dintre cele două agenții se va realiza în domenii precum: știință și tehnologie, inclusiv explorarea spațiului, aplicații și servicii spațiale, activități spațiale legate de securitate, cooperare regională în anumite domenii, cooperare industrială, educație spațială, inovații în domeniul spațial.

Credit imagine: ROSA/HSE

2019 01 HSE B 2019 01 HSE C