Lansează un satelit în spațiu: înscrieri pentru „Fly Your Satellite!” 2019
30, August 2019

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români care proiectează un CubeSat să aplice la ediția din 2019 a programului “Fly Your Satellite!”, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Termenul limită pentru propuneri este 13 octombrie 2019, ora 23:59 CEST (14 octombrie, 00:59 ora locală a României).

“Fly your satellite!” este un program educațional pentru studenți, creat de ESA după ce au fost lansați, cu succes, șapte sateliți universitari de tip CubeSat pe zborul inaugural Vega din 2012, printre aceștia numărându-se și satelitul românesc Goliat.

Pentru această ediție, există posibilitatea de a trimite sateliți pe orbită terestră joasă (Low Earth Orbit — LEO). Echipele ar trebuie să indice, în aplicație, orbitele compatibile cu obiectivele misiunii, acoperirea la sol, performanța sistemului etc. Sunt posibile și lansări de pe Stația Spațială Internațională (ISS), datorită faptului că au loc zboruri recurente de aprovizionare. Se recomandă verificarea prealabilă a compatibilității cu orbita și cerințele ISS de siguranță.

Echipele studențești pot aplica trimițând o descriere a proiectului CubeSat și argumentând fezabilitatea acestuia. În cadrul propunerii, echipele trebuie să demonstreze că proiectul respectă condițiile de eligibilitate și participare ale programului “Fly Your Satellite!”.

Echipele acceptate în program vor lucra la diferite etape din proiectarea finală, asamblare, integrare, verificarea satelitului și a stației de la sol, în vederea pregătirii pentru lansare și operării misiunii. Specialiștii ESA îi vor sprijini în aceste activități, precum și în pregătirea documentației necesare și vor evalua rezultatele echipei de studenți. Lansarea va fi oferită acelor echipe care demonstrează că satelitul lor și segmentul de la sol sunt calificate pentru lansare și compatibile cu cerințele tehnice și de siguranță.

Detalii suplimentare sunt disponibile la următorul link.

Credit imagine: ESA