Actualizare 13.03.2015: Cel de-al şaselea satelit Galileo al sistemului european de navigaţie a intrat pe orbita corectă, ceea ce va permite testarea detaliată pentru evaluarea performanţei sarcinii utile de navigaţie. Detalii aici.
Actualizare 28.08.2014: Operaţiunile continuă fără probleme pentru sateliţii Galileo 5 şi 6. Ambii sateliţi au acum panourile solare extinse şi funcționabile. Sateliţii se află sub control, în ciuda faptului că au fost lansaţi pe o orbită mai joasă şi eliptică în loc de orbita circulară planificată pentru lansarea din data de 22 august.
Echipele europene de la sol aflate la centrul de control ESOC al Agenţiei Spaţiale Europene din Darmstadt, Germania, în cooperare cu producătorul de sateliţi OHB, confirmă că ambii sateliţi sunt în siguranţă, îndreptaţi corect către Soare, alimentaţi în mod corespunzător şi aflaţi în totalitate sub controlul echipei integrate ESA-CNES. Echipa este gata să treacă la următoarea etapă a lansării şi la activităţile din faza de operaţiuni timpurii.
În paralel, echipele ESA cercetează posibilităţile de exploatare a sateliţilor la nivel maxim, în ciuda oribitelor lor non-nominale şi a capacităţilor limitate de propulsie. Scenarii diferite vor fi apoi evaluate înainte de a fi luate decizii privind o misiune de recuperare.
În urma anunțului făcut de Arianespace despre anomalia orbitei pe care au fost plasați cei doi sateliți Galileo, mai multe echipe formate din reprezentanți ai industriei și ai agențiilor spațiale implicate în primele faze de operare a sateliților investighează impactul posibil asupra misiunii.
Ambii sateliți sunt controlați și operați în condiții de siguranță de la ESOC, Centrul de Operațiuni ESA din Darmstadt, Germania.
Mai multe informații cu privire la situația sateliților vor fi făcute publice după o analiză preliminară a situației.
Credit imagine: ESA-P. Carril