Lansarea sateliţilor Galileo cu numerele şapte şi opt
26, March 2015

Mâine, 27 martie, o rachetă Soyuz va trimite pe orbită o nouă pereche de sateliţi Galileo, parte din sistemul european de navigaţie. Numită Zborul Soyuz VS11 în sistemul de numerotare al Arianespace, cea de-a 11-a lansare Soyuz de la aeroportul spaţial din Guiana Franceză este programată pentru după-amiaza zilei de 27 martie la exact 18:46 ora locală, 23:46 ora României.

Pasagerii zborului Soyuz VS11 sunt cei mai noi sateliţi FOC (Full Operaţional Capability – Capacitate Operaţională Deplină) ai programului Galileo, care vor contribui la crearea unui sistem spaţial de navigaţie operat de Europa.

Odată cu lansarea a încă doi sateliţi, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Uniunea Europeană (UE) se vor afla în întregime în faza de desfăşurare.

Lansatorul de capacitate medie al Arianespace va efectua o misiune de aproape 4h48m pentru a plasa sateliţii Galileo pe orbita circulară avută în vedere, la o altitudine de 23 522 km, la 55.04° înclinare faţă de ecuator.

Sistemul de radionavigaţie prin satelit Galileo rămâne pe drumul cel bun, după validarea cu succes pe orbită şi, mai recent, după vestea că sateliţii lansaţi pe orbita greşită în august anul trecut par să funcţioneze corect.

Asigurând un sistem extrem de precis de poziţionare globală sub control civil, constelaţia completă Galileo va consta din 30 de sateliţi, împreună cu centrele de control europene şi o reţea mondială de staţii de senzori şi uplink.

Comisia Europeană gestionează şi finanţează faza FOC a Galileo – în cadrul căreia vor fi implementate atât constelaţia completă operaţională, cât şi infrastructura de sol. Agenţia Spaţială Europeană a fost delegată ca agent de proiectare şi achiziţii publice în numele Comisiei.

Credit imagine: ESA/CNES/ARIANESPACE-Service Optique CSG