LA MULȚI ANI ESOC
22, September 2017

În urmă cu 50 de ani, pe data de 8 septembrie, a fost inaugurat Centrul European pentru Operațiuni Spațiale în Darmstadt, Germania. De atunci, centrul a devenit cunoscut la nivel mondial ca fiind ”Poarta Europei spre spațiu”.

Centrul European pentru Operațiuni Spațiale (ESOC) a fost inaugurat la doar un deceniu de la lansarea Sputnik 1 pe orbită de către Uniunea Sovietică în 1957, semnalele radio emise de acest satelit marcând începutul explorării spațiale.

În cinci decenii, centrul de control al misiunii de la ESOC a coordonat lansarea a 77 de nave spațiale, de la sateliți de telecomunicații, meteorologici, de observare a Pământului și de monitorizare a climei până la nave spațiale care studiază Soarele și observă ce se întâmplă departe în Univers.

Multe misiuni au fost lansate în colaborare cu parteneri europeni și internaționali.

În explorarea Sistemului nostru Solar, echipele de la centru au lansat misiuni către Lună, Marte, Venus și au avut trei reușite epice: survolarea cometei Halley de către Giotto în 1986, asolizarea pe satelitul natural al planetei Saturn, Titan, a sondei Huygens în 2005 și lansarea Philae pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko în cadrul misiunii Rosetta în 2014 – prima asolizare a omenirii pe o cometă.

În prezent, ESOC este responsabil pentru operarea a 10 misiunii formate din 17 sateliți, incluzând misiunile Europei pentru Programul Copernicus, alături de alte misiuni aflate în pregătiri, inclusiv misiuni de explorare în cooperare cu Japonia și Rusia.

Expertiza centrului de operațiuni se extinde și asupra unor provocări complexe precum lansarea sau coordonarea în zbor a constelațiilor de sateliți care aduc beneficii cetățenilor de pretutindeni, cum sunt familiile de sateliți Galileo sau Sentinel.

ESOC este centrul ESA pentru dezvoltarea și testarea unor tehnici inovatoare ale centrului de comandă și noi tehnologii legate de sisteme sau stații de la sol, deșeuri spațiale, meteorologie spațială și alte pericole.

Credit imagine: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO