Invitație pentru presă: ESA și ClearSpace SA semnează un contract pentru prima misiune de îndepărtare a deșeurilor spațiale
30, November 2020

Jurnaliștii sunt invitați să urmărească o discuție pe tema misiunii ClearSpace-1, marți, 1 decembrie, la 13:30 CET (14:30 ora locală a României). ESA este în curs de a semna un contract cu o echipă industrială condusă de start-up-ul elvețian ClearSpace SA pentru a contracta un serviciu unic: prima îndepărtare a unui deșeu spațial de pe orbită. Entități de cercetare-dezvoltare și industriale din România vor contribui la această misiune.

În 2025, ClearSpace SA va lansa prima misiune activă de îndepărtare a deșeurilor spațiale, ClearSpace-1, care se va întâlni cu un adaptor de sarcină utilă Vespa, îl va captura și dirija spre reintrarea în atmosferă. Experți din cadrul misiunii vor prezenta proiectul, vor explica ambițiosul proiect al misiunii și vor detalia următorii pași până la lansare.

Adaptorul de sarcină utilă Vespa a fost lăsat pe o orbită graduală de retragere din activitate de aproximativ 801 pe 664 km altitudine, conform regulamentelor de gestionare a deșeurilor spațiale, după cel de-al doilea zbor Vega din 2013. Cu o masă de 112 kg, ținta Vespa este aproape cât un satelit de dimensiuni mici.

În cei aproape 60 de ani de activități spațiale, mai mult de 5500 de lansări au dus la aproximativ 42 000 de obiecte monitorizate pe orbită, dintre care în jur de 23 000 rămân în spațiu și sunt constant urmărite. Ținând cont de rata curentă de aproape 100 de lansări pe an, și de faptul că dezmembrări au loc în spațiu la cote record de patru sau cinci pe an, numărul de deșeuri spațiale se află în continuă creștere. ClearSpace-1 va demonstra capacitatea tehnică și comercială de a îmbunătăți semnificativ durabilitatea zborului spațial. Misiunea este sprijinită de Programul ESA de Siguranță Spațială, coordonat de la Centrul ESA de Operațiuni ESOC din Darmstadt, Germania.

Programul sesiunii din 1 Decembrie
13:30 CET (14:30 ora locală a României) – 14:30 CET (15:30 ora locală a României)

Participanți
• Jan Wörner, Director General ESA
• Rolf Densing, Director ESA de Operațiuni
• Eric Morel de Westgaver, Director ESA pentru Industrie, Achiziții și Servicii Juridice
• Holger Krag, Șeful Programului ESA de Siguranța Spațiului
• Luisa Innocenti, Șefa Oficiului ESA Clean Space
• Luc Piguet, CEO ClearSpace SA
• Muriel Richard-Noca, Ingineră șef ClearSpace SA
• Renato Krpoun, Șeful Swiss Space Office
• Martin Vetterli, Președinte EPFL

Participanții vor da scurte declarații, după care jurnaliștii vor avea ocazia să adreseze întrebări. Jurnaliștii sunt invitați să se înregistreze până luni, 30 noiembrie aici. Detaliile de acces vor fi trimise după înregistrare. Evenimentul va avea loc în limba engleză. Pentru mai multe detalii contactați media at esa punct int

Credit imagine: ClearSpace