Agenția Spațială Română (ROSA), reprezentată de Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președinte și Director Executiv, și Agenția Spațială Europeană (ESA), reprezentată de Dl Josef Aschbacher, Directorul Programului pentru Observarea Pământului, au semnat o înțelegere bilaterală de cooperare în cadrul Sentinel Collaborative Ground Segment.
Așa cum este definit de Declarația asupra Programului GMES Space Component (GSC), GSC Core Ground Segment oferă acces utilizatorilor GMES la datele misiunii Sentinel, precum și acces coordonat la misiunile adiacente. GSC Collaborative Ground Segment va putea oferi acces suplimentar la datele misiunii Sentinel fie prin servicii specifice de achiziție a datelor, fie prin produse specifice pe bază de date satelitare.
În calitate de Punct Național de Contact (NPC) al României pentru Sentinel Collaborative Ground Segment, ROSA are mandatul de a coordona activitățile pentru România, ca Stat Participant la GSC, și de a acționa drept interfață între ESA și inițiativele naționale.
Înțelegerea de Colaborare descrie prima activitate națională Sentinel Collaborative Ground Segment agreată, alături de aspecte precum proceduri specifice, rapoarte, responsabilități, termene etc. Prin această primă inițiativă, ROSA va dezvolta și menține o arhivă în oglindă a datelor misiunii Sentinel, ca parte din infrastructura națională de la sol.
Această infrastructură are scopul de a oferi comunității de utilizatori (agenții și departamente guvernamentale, organizații științifice și comerciale, public larg) din România și posibil și din țările vecine capacitatea de a accesa și procesa date satelitare în funcție de propriile nevoi. Inițial, acoperirea geografică a datelor Sentinel disponibile pe Site-ul Național Corespondent va fi limitată la România, însă pe viitor aceasta ar putea fi extinsă la bazinul Dunării și Mării Negre.
ROSA va avea, de asemenea, acces la Hub-ul Colaborativ, parte din Sistemul ESA pentru Acces la Datele Sentinel, ce oferă capabilități de diseminare în masă a produselor pe baza datelor Sentinel.
Credit imagine: ESA