Înscrieri deschise pentru runda a doua HyperGES fellowship
8, September 2021

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții din toată lumea să se înscrie la cea de-a două rundă HyperGES fellowship, eveniment organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale, parte a inițiativei Access to Space For All.

Acest lucru va oferi echipelor de studenți din întreaga lume șansa de a efectua experimente de hipergravitate folosind LDC (Large Diameter Centrifuge) la centrul tehnic ESTEC al ESA din Olanda. Termenul limită pentru înscriere este 28 februarie 2022.

LDC este o centrifugă cu patru brațe cu diametrul de 8 m care se rotește cu până la 67 turații pe minut, cu șase platforme pentru sarcină utilă de tip gondolă plasate în puncte diferite de-a lungul brațelor, cântărind 130 kg și fiind fiecare capabilă să găzduiască 80 kg de sarcină utilă.

Rezultatul este că cercetătorii sunt capabili să mărească forța de greutate la rotirea cadranului. LDC este popular printre echipele de științe ale vieții și exacte, precum și pentru experimentele comerciale. Echipele interne ale ESA folosesc centrifuga pentru a vedea cum ar răspunde materialele și componentele satelitului candidat la accelerațiile violente implicate în lansarea în spațiu.

Echipa câștigătoare a primei runde a venit de la Universitatea Mahidol, Thailanda, și își dezvoltă în prezent experimental de hipergravitate. Pentru a doua rundă sunt invitate să își depună cererea de înscriere echipele de studenți din întreaga lume – cu o atenție special acordată țărilor în curs de dezvoltare- susținute de oameni de știință și cercetători,

Pentru a ajuta ghidul solicitanților în dezvoltarea propunerilor lor, ESA a sprijinit UNOOSA în pregătirea unei serii de seminarii web dedicate.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA