Înscrieri deschise pentru CanSat România 2018
27, December 2017

ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), organizează cea de-a patra competiţie naţională de CanSat – România, 2018.Elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar sunt invitați să se înscrie la preselecție până pe 28 ianuarie 2018.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon, avion, elicopter sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Echipele mixte (fete /băieți), compuse din patru până la șase elevi, cu vârsta de peste 14 ani împliniți până la 1 aprilie 2018, și coordonați de către un cadru didactic vor trimite, până la 28 ianuarie 2018, un formular de înscriere completat disponibil online aici la adresa cansat at rosa.ro. Formularul de înscriere va cuprinde detalii despre misiunea secundară, felul în care elevii își vor împărți lucrul în echipă, precum și modurile în care își vor promova misiunea.

In finala competiției naționale de CanSat – România 2018 se vor califica, competitiv, opt echipe. Selecția participanților va ține cont și de o cât mai echitabilă distribuție geografică.

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – România 2018 va avea loc în prima jumătate a lunii mai. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat ce va avea loc la între 27 iunie – 1 iulie 2018, fiind organizată de către Agenția Spațială Europeană.

Echipele participante vor lua în considerare regulile de concurs din regulamentul românesc disponibil online aici și mai apoi cele descrise în regulamentul european disponibil pe website-ul ESA aici. Limba oficială a competiției va fi engleza.

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate în finală, împreună cu alți profesori care și-au înscris echipele în concurs dar nu au fost selectați în finală, vor fi invitați să participe la un workshop introductiv care se va desfășura între 8 – 11 februarie 2018 la Gura Humorului, jud. Suceava. În cadrul acestuia vor fi tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducere în programarea de senzori etc.

Menționăm că în cazul în care un profesor coordonator selectat a mai participat la alte sesiuni de formare CanSat sau Astro Pi nu va fi invitat la cursul introductiv.

Credit imagine: ROSA