IAA
31, July 2014

Academia Internațională de Astronautică — IAA (The International Academy of Astronautics) a fost fondată în Stockholm pe 16 august 1960. Din acel moment, IAA a adus constant împreună cei mai buni experți din lume în discipline legate de astronautică, pentru a recunoaște realizările colegilor lor, pentru a explora și discuta probleme de ultimă oră din domeniul cercetării și tehnologiei spațiale și a oferi îndrumare în utilizarea non-militară a spațiului și explorarea continuă a sistemului solar. Scopurile IAA sunt:

•să încurajeze dezvoltarea şi utilizarea astronauticii în scopuri pașnice

•să recunoască persoanele care s-au remarcat într-o ramură a științei sau tehnologiei legate de astronautică

•să ofere un program prin care calitatea de membru poate contribui la eforturile internaţionale pentru dezvoltarea ştiinţei aerospaţiale, în colaborare cu academii naţionale de ştiinţă sau inginerie

Lista membrilor individuali ai IAA, actualizată la 15 iulie 2013 poate fi consultată aici.

Agenţia Spaţială Românǎ are doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie: Dr. Dumitru-Dorin Prunariu, şi Dr. Marius-Ioan Piso (vezi detalii aici).

Academia Internațională de Astronautică are în prezent 33 de secretari regionali care acoperă America, Europa, Africa, Asia, Orientul Mijlociu și Australia. Secretarii regionale sunt numiți pentru o perioadă de doi ani și pot fi puşi din nou în funcţie de către Președinte. În România, această poziţie este ocupată de către Dr. Marius-Ioan Piso (vezi detalii aici).

ROSA în colaborare cu IAF a organizat de-a lungul timpului mai multe evenimente în România precum: cea de a doua Conferinţă de Apărare Planetară (Planetary Defense Conference) şi primele două ediții ale Conferinței privind sistemele spațiale ca fiind infrastructuri critice.