În urma unui proces riguros de selecție, Agenția Spațială Europeană (ESA) a ales o nouă misiune satelitară, o piesă critică pentru înțelegerea puzzle-ului climei. Măsurând radiațiile emise de Pământ în spațiu, Forum va oferi o perspectivă nouă asupra bugetului de radiații al planetei și a modului în care este controlat.
FORUM, the Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring, a fost unul dintre cele două concepte care au fost în competiție pentru a fi desemnate drept noua misiune Earth Explorer a ESA.
Misiunile Earth Explorer folosesc tehnici inovative de măsurare pentru a oferi o perspectivă nouă asupra diferitelor aspecte ale Sistemului Pământului și asupra interacțiunilor care leagă sistemul în ansamblul său. Acestea sunt concepute și construite pentru a umple lacunele de cunoștințe identificate de comunitatea științifică, astfel încât — un aspect important — comunitatea păstrează un rol cheie în procesul de selecție și proiectare a misiunilor.
Temperatura de suprafață a Pământului este determinată de echilibrul de radiații din partea de sus a atmosferei, dar acest echilibru a fost perturbat de emisia de gaze cu efect de seră care păstrează în atmosferă căldura care altfel s-ar disipa în spațiu.
Mai mult de jumătate din această energie cu undă lungă ce este emisă se află în partea de infraroșu îndepărtat a spectrului electromagnetic și până acum nu a fost măsurată.Completând această lacună, FORUM va măsura întregul interval din infraroșu îndepărtat al spectrului electromagnetic al Pământului.
Aceste măsurători sunt importante, deoarece la aceste lungimi de undă radiațiile emise de Pământ sunt puternic afectate de vaporii de apă și norii de gheață, care, la rândul lor, joacă un rol cheie în reglarea temperaturilor de suprafață.
Măsurătorile din această nouă misiune vor îmbunătăți încrederea în acuratețea estimărilor privind schimbările climatice, care stau la baza deciziilor privind viitoarele strategii.
Puteți vedea un scurt film despre noua misiune aici.
Credit imagine: ESA/Met Office/Météo-France/geoGraphics