Finala competiției naționale de rovere Exo-RO, Timișoara, 29 noiembrie – 1 decembrie
29, November 2018

Agenția Spațială Română (ROSA), în sinergie cu ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, alături de organizatorii locali Universitatea de Vest din Timișoara, Banat IT și Centrul Educațional Aquapic și cu sprijinul BRD, Smithfield, STPT și A.S.K.TIM, organizează cea de-a treia ediție a competiției de rovere Exo-RO. Competiția are loc în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie la Centrul experimental pentru copii Aquapic de la fosta Uzină de Apă Industrială din Timișoara și la Universitatea de Vest din Timișoara.

Zece echipe de tinere și tineri pasionați de robotică din toată țara vor trebui să ducă la bun sfârșit două misiuni importante, în cadrul scenariului de explorare a unei planete necunoscute propus de organizatori. Aceștia vor explora terenul cu ajutorul unor rovere (vehicule) teleghidate, de mici dimensiuni, proiectate și construite chiar de ei și vor stabili dacă mediul explorat poate susține viața. 

Competiția națională de rovere Exo-RO se află la cea de-a treia ediție. Scenariul și locația sunt schimbate în fiecare an, iar elevii trebuie să răspundă unor noi provocări. Prima ediție a avut loc în cadrul peisajului selenar al Vulcanilor Noroioși din județul Buzău, iar ediția următoare s-a desfășurat în subteran, la Salina Târgu Ocna din județul Bacău. Anul acesta, bazinul de decantare al fostei uzine de apă din Timișoara, cu apă de mică adâncime, devine, pentru Exo-RO, lumea acvatică necunoscută a „planetei” Aquapic.  

Obiectivele Exo-RO sunt de a stimula interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale. Educația tinerei generații reprezintă o preocupare importantă atât a Agenției Spațiale Române (ROSA) cât și a Agenției Spațiale Europene (ESA), acestea colaborând și în cadrul proiectului ESERO care folosește spațiul cosmic ca poartă de intrare pentru materiile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), trezind tinerilor interesul pentru cariere în aceste domenii. 

Presa va putea participa la următoarele etape:

– 29 noiembrie, ceremonia de deschidere, amfiteatrul A01 UVT, Bulevardul V. Pârvan, de la orele 11:00, respectiv inspecția tehnică a terenului, Aquapic, Str. Mistral, 13:30-14:30

– 30 noiembrie, probele tehnice, Aquapic, Str. Mistral

– 1 decembrie, prezentările rezultatelor, 11:00-14:00, respectiv ceremonia de închidere, 16:00-17:00, Aula Magna, UVT, Bulevardul V. Pârvan. 

Persoana de contact: Cristina Stancu, Manager Adjunct ESERO România, tel. 0726481373