Finala competiției naționale de Cansat 2021, Caransebes, 13-17 mai 2021
14, May 2021

În perioada 13-17 mai 2021, cinci echipe de elevi de liceu din întreaga țară participă la finala celei de-a șaptea ediții a Competiției Naționale CanSat. Evenimentul este organizat de către Agenția Spațială Română (ROSA) prin ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA.

ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – România este un proiect menit a trezi interesul elevilor pentru disciplinele STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) prin folosirea spațiului cosmic drept context educativ.

Competiția Națională CanSat este organizată cu susținerea Aeroportului “Banat” Caransebeș, lansarea minisateliților având loc pe data de 14 mai din acea locație. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune științifică și să aterizeze în condiții de siguranță.

Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. Din cauza contextului pandemic actual, această competiție este organizată în sistem hibrid, elevii construind proiectele științifice urmând ca acestea să fie trimise către juriu și lansate. Analiza datelor obținute precum și prezentările științifice se realizează online.

Cinci echipe compuse din patru pana la sase elevi (cu vârsta de peste 14 ani împliniți până la 1 Aprilie 2021), coordonați de către un cadru didactic vor participa la activitatea descrisă mai sus.  Echipa câștigătoare va participa automat în finala europeană organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA).

Echipele selectate pentru etapa finală a competiției sunt următoarele:

  • AS Aeolus, echipa coordonată de Tănăsescu Carmen Felicia de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Braşov
  • Helios, echipa coordonată de Corina Farkas de la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad
  • Tomis 7, echipa coordonată de Băraru Ion de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanţa
  • CoderDojo Oradea Space Robotics, echipa coordonată de Daniel Erzse de la CoderDojo Oradea, Bihor
  • Herotech, echipa coordonată de Demco Andreea de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu.

Pentru un program detaliat al evenimentului vă rugăm să ne urmăriți pe pagina de Facebook ESERO România.