Explorați cosmosul cu ESASky
24, May 2018

Faceți cunoștință cu ESASky, un portal care oferă acces complet la explorarea cerului. Această aplicație open-science permite utilizatorilor de computere, tablete și telefoane mobile să vizualizeze obiecte cosmice apropiate sau îndepărtate, de-a lungul întregului spectru electromagnetic.

Un atlas celest inovator, aplicația bazată pe acces la Internet ESASky oferă astronomilor – profesioniști și amatori – o cale facilă de acces la date științifice de înaltă calitate. ESASky conține peste o jumătate de milion de imagini, 300 000 de spectre și peste un miliard de surse catalogate.

De la raze gama la unde radio, aplicația permite utilizatorilor să exploreze cosmosul cu date de la mai multe misiuni spațiale, din arhivele astronomice ale misiunilor științifice din flota spațială ESA, și ale unor misiuni NASA și JAXA. ESASky nu necesită cunoștințe anterioare referitoare la o anumită misiune.

”Dorim să extindem accesul la datele astronomice oferite de navele spațiale sofisticate și telescoapele spațiale ESA și să oferim utilizatorilor cele mai bune produse științifice de la fiecare misiune”, a declarat Bruno Merin, șeful Centrului de Date Științifice de la ESAC, situat lângă Madrid, în Spania.

ESASky a fost lansată de ESA în 2016. Conține date obținute în urma a peste un milion de observații astronomice, începând cu anul 1978. Din martie 2018, platforma încorporează și date provenite de la misiunile actuale și trecute ale ESA. ESASky este dezvoltată de Centrul de Date Științifice de la ESAC, de lângă Madrid, Spania.

Informații suplimentare pot fi obținute accesând acest link.

Credit imagine: ESA