Experiment în printarea 3D al unor studenți români, selectat pentru testarea în spațiu
19, December 2019

O echipă de studenți români s-a calificat pentru finala programului ESA REXUS / BEXUS dedicat experimentelor pe rachete sau baloane. Concursul oferă echipelor de studenți oportunitatea să desfășoare experimente în spațiu pe o rachetă sau un balon stratosferic. Proiectul echipei de la Universitatea Politehnica București a fost selectat pentru fi transportat în spațiu la bordul rachetei REXUS29 ce va fi lansată din Suedia în martie 2021.

„Scopul experimentului nostru este realizarea unui dispozitiv ce va fi utilizat pentru a imprima obiecte 3D in condiții de microgravitație. Tehnologia propusă de noi are la bază fenomenul de solidificare a rășinilor în prezența radiațiilor UV și ne dorim să comparăm specimenele printate în spațiu cu cele printate pe Pământ pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest proces în lipsa gravitației. Sperăm ca proiectul nostru să demonstreze viabilitatea acestei tehnologii pentru viitoare misiuni spațiale”, a declarat Radu-Andrei Cioacă, liderul echipei.

Echipa se numără printre alte zece finaliste calificate după un proces de selecție care a avut loc în noiembrie la ESTEC, centrul de inginerie și tehnologie ESA din Olanda, unde echipele prezentat propunerile lor de experimente în fața unui grup de experți.

Pentru echipe, următorul pas va fi dezvoltarea conceptului, astfel încât acesta să fie gata de revizuire, în cadrul unei săptămâni de formare care va avea loc la baza de lansare arctică, din nordul Suediei, între 10-14 februarie 2020.

Mai multe informații despre concurs aici.

2019 12 REXUS B

 2019 12 REXUS C

Credit imagini: Echipa Ecrida