ExoMars va fi lansat în 2022
31, March 2020

Agenția Spațială Europeană (ESA) și Roscosmos Space Corporation au decis să amâne până în 2022 lansarea celei de-a doua misiuni ExoMars, dedicată studiului Planetei Marte.

Echipa comună ESA-Roscosmos a evaluat activitățile care sunt necesare până la obținerea autorizației de lansare, pentru a evalua riscurile implicate și programarea. Experții ExoMars au ajuns la concluzia că testele necesare au nevoie de mai mult timp, astfel încât toate componentele navei spațiale să fie pregătite pentru misiunea spre Marte

Scopul principal al misiunii este de a determina dacă a existat vreodată viață pe Marte și de a înțelege mai bine existența apei pe planetă. Roverul ExoMars, numit Rosalind Franklin, este echipat și cu un burghiu ce poate fi folosit pentru a sonda sub suprafața Planetei Marte, precum și cu un laborator în miniatură pentru detectarea vieții, ținut într-un compartiment ultra-curat.

În cadrul unei întâlniri ce a avut loc cu acest scop, șefii ESA și Roscosmos, Jan Wörner și Dmitry Rogozin, au convenit că sunt necesare teste suplimentare pentru verificarea vehiculului spațial. În plus, cei doi recunoscut că activitățile din faza finală a pregătirii ExoMars ar putea fi compromise de agravarea generală a epidemiei din țările europene.

Aflați mai multe detalii la acest link.

Credit imagine: ESA