ExoMars descoperă apă ascunsă în Marele Canion Marțian
17, December 2021

Sonda Trace Gas Orbiter a misiunii ExoMars (ESA/Roscosmos) a observat cantități semnificative de apă în mijlocul sistemului de canioane al lui Marte, Valles Marineris.

Apa, ascunsă sub suprafața lui Marte, a fost descoperită de instrumentul FREND al Trace Gas Orbiter (TGO), care cartografiază distribuția hidrogenului- o posibilă măsură a conținutului de apă- în stratul superior al solului lui Marte.

Deși este cunoscut faptul că pe Marte există apă, cea mai mare parte se găsește în regiunile polare reci ale planetei, sub formă de gheață. Apa înghețată nu este expusă la suprafața din apropierea ecuatorului, deoarece aici temperaturile nu sunt suficient de scăzute pentru ca apa să rămână înghețată.

Misiunile care au căutat apă, inclusiv Mars Express, au făcut-o aproape de suprafață – ca gheața care acoperă particule de praf în sol sau care se află în interiorul mineralelor – la latitudini mai scăzute ale lui Marte și au găsit cantități mici. Cu toate acestea, astfel de studii au explorat doar suprafața planetei; ar putea exista depozite de apă mai adânci, acoperite de praf.

Zona bogată în apă este de dimensiunea Olandei și se suprapune cu văile adânci Candor Chaos, parte din sistemul de canioane considerat promițător în misiunea căutării de apă pe Marte. Deoarece majoritatea misiunilor viitoare pe Marte plănuiesc să amartizeze la latitudini inferioare, localizarea unui astfel de rezervor de apă aici este o perspectivă interesantă pentru explorările viitoare.

Descoperirea face din Valles Marineris o țintă și mai promițătoare pentru viitoarele misiuni de explorare umană pe planetă. Cel mai mare canion din Sistemul Solar, Valles Marineris este, probabil, cel mai dramatic peisaj al lui Marte, având trăsături adesea comparabile cu Marele Canion de pe Pământ – în ciuda faptului că este de vreo zece ori mai lung și de cinci ori mai adânc.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO