Pe 14 mai 1981, România trimitea primul cosmonaut în spațiu, devenind cea de-a 11-a țară din lume care reușea acest lucru. O serie de evenimente au loc în această perioadă pentru a marca acest moment istoric și a aniversa 40 de ani de la zborul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu în spațiu.
Lansată pe 14 mai 1981 la 20:16 ora României și avându-i la bord pe cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu şi pe comandantul rus Leonid Popov, nava Soyuz 40 a efectuat joncțiunea cu Saliut 6 pe 15 mai la 21:50 ora României. Alături de echipajul staţiei aceştia au realizat 11 experimente ştiinţifice românești, 4 propuse de partenerii de zbor și alte câteva experimente nefinalizate de echipaje Intercosmos anterioare. Revenirea pe Pământ a echipajului misiunii Soyuz-40 avea loc pe 22 mai 1981, la 16:58 ora României, după 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde petrecute în spațiu. Dumitru Prunariu devenea astfel primul român care a zburat în spațiu și al 103-lea om din lume care reușea această performanță.
Calendarul evenimentelor
14 mai, 14:00 – Eveniment ROSA aniversar — 40 de ani de la zborul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu în spațiu
14 mai, 18:30 – Difuzare emisiune aniversară la TVR1, TVR Internațional și TVR+
15 mai, 10:00 – Inaugurarea expoziției aniversare la Muzeul Militar Național
17 mai, 11:00 – Eveniment în Aula Universității Transilvania din Brașov
17 mai – Eveniment științific și educativ organizat la Cotroceni
18 mai – Eveniment pentru corpul diplomatic organizat de Ministerului Afacerilor Externe (MAE)
19-20 mai – Evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara
22 mai, 17:00 – Eveniment cultural la Casa Artelor Dinu Lipatti
Cu ocazia aniversării, Romfilatelia a introdus în circulație o emisiune filatelică specială și Monetăria Statului a emis o medalie aniversară și insigne dedicate evenimentului.
Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu coordonează majoritatea acestor evenimente științifice și culturale din perioada 14–22 mai. În cadrul acestora, personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia și țări europene vor transmite mesaje aniversare, inclusiv de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Mai multe detalii aici.
Alte evenimente care au avut loc deja:
7 mai – Sesiunea științifică „Zbor printre aștri“, organizată de Academia Română în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”
7 mai – Vernisajul expoziției fotodocumentare puse la dispoziție de Ambasada Federației Ruse la București, cu imagini inedite și date referitoare la cele două performanțe științifice: 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic; 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos
Imagine din arhiva personală Dumitru-Dorin Prunariu