Eveniment ROSA aniversar — 40 de ani de la zborul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu în spațiu
14, May 2021

Agenția Spațială Română (ROSA) organizează astăzi, 14 mai 2021, de la ora 11:00, un eveniment cu ocazia aniversării a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Evenimentul are loc online și îl va avea ca invitat de onoare pe dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu.

Evenimentul “40 de ani — Primul zbor al unui român în spațiul cosmic și industria spațială din România” va fi deschis de Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele ROSA.

De asemenea, vorbi despre industria spațială Dr. Ing. Sorin Ion Zgură, Director, Institutul de Științe Spațiale, Dr. Ing. Cătălin Nae, Director General, Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale “Elie Carafoli”, Dr. Ing.Valentin Silivestru, Director General, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI și Dr. Ing. Flaviu Turcu, Director General, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare INCDTIM.

Lansată pe 14 mai 1981 la 20:16 ora României și avându-i la bord pe cosmonautul român Dumitru-dorin Prunariu şi pe comandantul rus Leonid Popov, nava Soyuz 40 a efectuat joncțiunea cu Saliut 6 pe 15 mai la 21:50 ora României.

Alături de echipajul staţiei – comandant Vladimir Kovalionok, secondat de inginerul de bord Victor Savinîh – aceştia au realizat pe durata zborului un număr de 11 experimente ştiinţifice românești, 4 propuse de partenerii de zbor și alte câteva experimente nefinalizate de echipaje Intercosmos anterioare. Experimentele au făcut parte din categoria celor de fizică și tehnologie cosmică cât și din categoria celor medicale și biologice. S-au realizat între altele studiul câmpului magnetic al Pământului şi influenţa lui asupra organismelor vii, identificarea unor forme noi de existenţă a materiei nucleare, investigarea modificărilor circulaţiei sanguine cerebrale, centrale şi periferice, cât și teste psihologice.

Revenirea pe Pământ a echipajului misiunii Soyuz-40 a avut loc pe 22 mai 1981, la 16:58 ora României, după 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde petrecute în spațiu.

Dumitru Prunariu devenea astfel primul român care a zburat în spațiu și al 103-lea om din lume care reușea această performanță.

Aniversarea celor 40 de ani este celebrată și printr-o suită de alte evenimente promovate de Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.

Credit imagine: ROSA