Euclid este gata să călătorească la Cape Canaveral
7, June 2023

În 22 februarie, Thales Alenia Space, o firmă comună între Thales (67%) și Leonardo (33%) prim contractor industrial pentru Euclid, împreună cu Agenția Spațială Europeană (ESA) au găzduit, pentru prima dată, o vizită a oamenilor de știință din Consorțiul Euclid la satelitul aflat în faza finală de integrare.

Iconicul satelit Euclid va studia cele mai bine ascunse secrete ale Universului, respective material și energia întunecate.

Mai mult de 80 de cercetători au fost încântați sa descopere impresionanta navă spațială ce speră să îi ajute să răspundă la întrebări ce îi preocupă de mult: de ce Universul se extinde accelerat și ce raspunde de această accelerație, ceea ce fizicienii numesc “energie obscură”.

În iunie 2022 ESA a selectat Consorțiul Euclid ca responsabil de instrumentele științifice, producerea de date și operarea aspectelor științifice ale misiunii. Misiunea este finanțată de agențiile spațiale naționale și de structurile de cercetare și este coordonată de Conducerea Consorțiului Euclid (ECL) și de Bordul Consorțiului Euclid (ECB).

Consorțiul Euclid cuprinde echipele care au realizat designul inițial și au propus misiunea Euclid ca un candidat în programul ESA Cosmic Visions cât și organizații noi care acum contribuie la implementarea proiectului. Paisprezece țări europene sunt în prezent implicate în activitățile consorțiului (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Elveția și Regatul Unit). Alți membrii include Canada și Statele Unite (prin NASA și câteva laboratoare americane), precum și câteva laboratoare japoneze.

În total, 1500 de membri sunt înregistrați în Consorțiul Euclid, incluzând peste 900 cercetători în astrofizică, cosmologie, fizică teoretică și a particulelor elementare, De asemenea, la Euclid contribuie mai mult de 200 de laboratoare acoperind domenii relevante misiunii, de la astrofizică, cosmologie, fizică teoretică și a energiilor înalte, fizica particulelor și științele spațiale.

În timpul misiunii sale de șase ani, Euclid va realiza harta structurii la scala mare a Universului până la distanțe de mai mult de 10 miliarde de ani lumină, pentru a arăta cun s-a extins și cum structura sa a evoluat în mai mult de trei sferturi din istoria sa. Misiunea este proiectată să răspundă la câteva dintre cele mai fundamentale întrebări ale cosmologiei modern, cum ar fi formarea Universului și de ce se extinde cu o viteză accelerate în loc să fie încetinit de atracția gravitațională.

Instrumentația lui Euclid constă într-un telescop cu un diametru de 1,2 metri, și o masă optică rece găzduind două instrumente optice: Instrumentul în Vizibil (VIS) și Spectrometrul și Fotometrul în Ifraroșu Apropiat (NISP). Aceste instrumente vor opera în tandem, înregistrând simultan date din fâșia de cer explorată de telescop.

  • VIS va măsura cu precizie forma galaxiilor, folosind cele mai clare imagini ale galaxiilor îndepărtate, cu un mosaic de 36 senzori CCD, fiecare compus dintr-o matrice de 4000 × 4000 pixeli, ceea ce înseamnă un total de 600 megapixeli.

  • NISP va produce maăsurători spectroscopice a galaxiilor, prin descompunerea luminii lor în lungimi de undă, pentru a deduce redshift-ul lor.  Aceasta va permite cosmologilor să estimeze distanța până la aceste galaxii. Datele Euclid vor constitui cea mai mare și precisă observație 3D a Universului realizată până acum.

Combinând datele de la VIS si NISP, oamenii de știință vor putea deduce cum distribuția structurilor galactice a evoluat de-a lungul epocilor cosmice. Îi va ajuta sa determine viteza de creștere a acestor structure și să câștige o idee mai clară asupra naturii materiei și energiei obscure și cât reprezintă acestea în Univers.

Cu o înălțime de 4,7 m și o greutate la lansare de aproximativ 2 tone, Euclid va orbita în punctual Lagrange 2 din sistemul Soare – Pământ, la 1,5 milioane de km de la Pământ, pe partea opusă Soarelui. Va furniza 150.000 de imagini de înaltă rezoluție associate cu informații spectrale și cromatice, atingând aproape un petabyte pe an. Euclid este programat pentru lansare în iulie 2023, cu racheta SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral, Florida.

Contribuția românească la misiunea Euclid este susținută de Institutul de Științe Spațiale în cadrul Înțelegerii Multi-Laterale (MLA) între ESA și Consorțiul Euclid.

Mai multă informație și câteva fotografii frumoase pot fi gasite pe:

https://www.thalesaleniaspace.com/en/news/euclid-consortium-scientists-visit-thales-alenia-space-cannes-see-satellite-undergoing-final 

https://www.cfht.hawaii.edu/~jcc/EuclidThalesCannes2023/?fbclid=IwAR3m1ZOByQ0WhW5ws6cUkxmy4R7TWly02EZtT8L-Nkft9Bn66-WMVgC6rEg